Fényképezőgépeket elő: Szuperhold lesz látható az égen

Készüljenek a Hold-kedvelők, mert ismét teljes pompájában kaphatják lencsevégre Földünk kísérőjét. Augusztus 1-én 22:31-kor ismét teliholdat pillanthatunk meg, ha felnézünk az éjszakai égboltra. De nem is kell nagyon felfelé néznünk, ugyanis a Hold közel lesz a horizonthoz, délkelet irányban a Bak csillagképben lesz megfigyelhető, írja a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

Forrás: Shutterstock

Az augusztus első napján látható égi jelenség ráadásul nem akármilyen telihold lesz. Ez lesz idén a második szuperhold, vagyis kísérőnk egy kissé fényesebbnek és nagyobbnak fog tűnni, mint máskor. Ez az eltérés abból fakad, hogy amikor a Hold megkerüli a Földet, nem tökéletes kör, hanem ellipszis pályán mozog, ezért bizonyos időszakokban kissé közelebb esik hozzánk, mint máskor.

A szuperhold a csillagászok szerint túlzó kifejezés, mivel a telihold ilyenkor csak 10%-kal látszik nagyobbnak, mint egyébként. Ez a különbség szabad szemmel nehezen vehető észre, hacsak nincs több évtizedes amatőrcsillagász múltunk. Ha a szuperhold nem is tudományos kifejezés, mégis segít megkülönböztetni egyik teliholdat a másiktól.

Szuperhold a közép-angliai Mow Cop Castle felettForrás: AFP/Oli Scarff

Bizonyos régebbi kultúrák nálunk közvetlenebb viszonyt ápoltak az univerzummal, és minden egyes teliholdnak más nevet adtak az adott évszakhoz kötődő jelenségek után. A most következő teliholdat többek között Kecsege Holdnak is hívták, mivel ez a halfaj ekkor fogható ki a Nagy-tavakból a legkönnyebben. Néhány indián törzs Vörös Teliholdnak nevezte, mivel az augusztusi fülledt ködön keresztül vörösesnek tűnik az égitest, de Zöld Kukoricaholdnak vagy a Gabonaholdnak is nevezték.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek