Ebben az európai városban a legrosszabb a légszennyezettség

Mikor külföldre tervezünk utazást, általában figyelembe vesszük, hogy milyen messze van a szállásunk a repülőtértől, mi mennyibe kerül az adott városban és milyen látnivalókat fogunk megnézni. De van egy tényező, amelyre talán a legtöbben nem is gondolunk: a levegőszennyezés.

Persze egy rövid vakációnál az úti cél levegőminőségének monitorozása nem elsődleges, de a kutatások azt mutatják, hogy a magas szintű légszennyezettség, még ha csak rövid ideig is, káros hatással lehet egészségünkre, különösen a tüdőnkre és a szívünkre.

A légszennyezettség legfőbb oka a járműforgalomForrás: Shutterstock/Nadyginzburg

A StressFreeCarRental.com nevű autókölcsönző cég az Egészségügyi Világszervezet levegőminőségi irányelveire támaszkodva elemzést végzett, amelyből kiderült, hogy a légszennyezés legfőbb oka a járműforgalom az európai városokban. A kutatás során arra jutottak, hogy az első öt város esetében a légszennyezettség mértéke legalább kétszerese a WHO ajánlásának.

Milánóban az átlagnál csaknem négyszer rosszabb a levegő minősége, így ez a város a légszennyezéssel leginkább sújtott hely Európában. A második legszennyezettebb város Athén, amelyet szorosan követ Prága, Barcelona és Berlin

Milánóban a legrosszabb a levegő minőségeForrás: Shutterstock/Giulio Benzin

Meglepő, hogy a széleskörben elterjedt kerékpárhasználatról híres Amszterdam a tizedik a listán, míg például London fel sem került a top 10-es listára. Ennek talán az lehet az oka, hogy az Egyesült Királyság fővárosa az elmúlt években tudatos erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy csökkentse a légszennyezést. 

Meglepő, hogy a listára Amszterdam is felkerültForrás: Shutterstock/Leoks

Tehát, ha a következő utazásunk során egészségesek szeretnénk maradni és szempont, hogy minél frissebb levegőt szippantsunk, akkor ezeket az európai városokat messziről kerüljük el: 

Európai városok, ahol a legszennyezettebb a levegő:

  1. Milánó, Olaszország
  2. Athén, Görögország
  3. Prága, Csehország
  4. Barcelona, Spanyolország
  5. Berlin, Németország
  6. Róma, Olaszország
  7. Párizs, Franciaország
  8. Brüsszel, Belgium
  9. Hamburg, Németország
  10. Amszterdam, Hollandia

Forrás: TimeOut

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek