Ezekben az európai városokban a legtisztább a levegő

Új jelentést tett közzé az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) az európai városok levegőminőségéről, amely szerint mindössze tizenegy városban érte el a WHO legmagasabb minősítési kategóriáját a levegő tisztasága a 2020-2021-es időszakban.

A norvégiai Bergen a 9. helyen végzettForrás: nextvoyage/Pixabay

A jelentés a kontinens több mint 340 városának levegőminőségét vizsgálta meg. Az eredmények azt mutatják, hogy a legjobb levegőjű városok vagy az északkeleti északi régióban találhatóak, vagy az Atlanti-óceán délnyugati részén. Az első helyre került 14 város mindegyike e két terület valamelyikén található. Szomorú adat, hogy ezek közül is csak 11 felel meg a WHO legjobb levegőminőségi kategóriájának, ami azért is riasztó, mert az adatok a COVID-járvány csúcspontjának éveit tükrözik, amelyeket a lezárások, a gépjármű-forgalom és az ipari tevékenységek drasztikus csökkentése jellemzett.

Észtország fővárosa, Tallin a 8. legtisztább levegőjű város EurópábanForrás: Oleksiy Mark/Pixabay

A jelentéshez 400 finomrészecske-koncentrációt mérő állomásról gyűjtötték az adatokat. A legjobban teljesítő városok nem lépték túl az 5 μg/m3-es finom por (más néven PM2,5) éves szintet. Lássuk melyek ezek:

1. Umeå (Svédország)
2. Faro (Portugália)
3. Funchal (Portugália)
4. Tampere (Finnország)
5. Narva (Észtország)
6. Stockholm (Svédország)
7. Uppsala (Svédország)
8. Tallinn (Észtország)
9. Bergen (Norvégia)
10. Reykjavik (Izland)
11. Norrköping (Svédország)

A legtisztább levegőjű vársok után lássuk, hol a legszennyezetteb. A mérések szerint a lengyelországi Nowy Sacz-ban, valamint az olaszországi Cremonában és Padovában. A finom por koncentráció mindhárom városban meghaladta a 25 µg/m3-es éves szintet, derül ki a themayor.eu cikkéből.

Az EU-s jelentés egyébként 5 kategóriát különböztetett meg, a jótól a nagyon rosszig. Budapest, Győr, Veszprém és Pécs a középső "mérsékelt" kategóriába került, ahol 10-15 közé esik a finom por koncentráció éves szintje. Szeged eggyel rosszabb kategóriában kapott helyet, azok között a városok között, ahol 15-25 közé esik ez a szám - ezt a kategóriát már rossznak nevezi a jelentés. Budapest egyébként levegőtisztaság tekintetében 268-ik a 340 várost rangsoló listán, Szeged pedig a 302-ik. További információt angolul ezen az oldalon találsz

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek