2020-ban a világnak ezeken a tájain volt a legrosszabb a levegő

Az IQAir globális levegőminőséget mérő vállalat 106 ország 2020-as szennyezési adatait elemezte a PM 2,5-ös szennyező anyagokra koncentrálva. A jelentésből az derül ki, hogy a tavalyi lezárások során az iparból és a közlekedésből eredő kibocsátás jelentősen csökkent, az elemzett városoknak 65, az országoknak pedig 84%-ában jobb volt a levegő, mint 2019-ben.

Hotan városaForrás: Voidvector/commons.wikimedia.org

A legnagyobb PM 2.5 csökkentést Szingapúrban, Pekingben és Bangkokban mérték, a légszennyezettség szintje azonban itt is valószínűleg újra emelkedni fog, amikor véget érnek a korlátozások. Összességében ugyanakkor még mindig Dél-Ázsia és Kelet-Ázsia áll az élen a világ legszennyezettebb helyei között: a világ 50 legszennyezettebb városából 49 Bangladesben, Kínában, Indiában és Pakisztánban található. 

2020-ban a világ legszennyezettebb városa a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen található Hotan volt, ahol a PM 2,5 éves szintje átlagosan 110,2 mikrogramm/köbméter volt, ami 11-szer magasabb, mint az Egészségügyi Világszervezet által megállapított éves határérték. Hotanban márciusban ez a szint 264,4-re emelkedett. Ez annak köszönhető, hogy Hszincsiangban a szén és a fosszilis tüzelőanyagok kibocsátása gyorsan nőtt, emellett ember által okozott talajdegradálódás és az éghajlatváltozás is hozzájárult az aszályok súlyosságához, amelyek gyakoribb homokviharokat és porviharokat okoznak, hozzájárulva a szennyezéshez.

Kína egyébként továbbra is a világ legnagyobb széntermelője és -fogyasztója, amely jelentősen hozzájárul a PM 2,5 -szennyezéshez, az ország energiafogyasztásának 58%-át tesz ki a szén. Hotan után a következő 13 leginkább szennyezett város Indiában található, ahol a fő szennyező források közé tartozik a szállítmányozás, az építkezés és a hulladékégetés.

Jelentősen nőtt a légszennyezettség a tűzvész által sújtott területeken: az Egyesült Államok, Ausztrália, Dél-Amerika, Indonézia egyes részein. Sao Paulóban, Los Angelesben és Melbourne-ben emelkedett a PM 2,5 szint a legnagyobb mértékben 2019-hez képest.

De vannak pozitív tendenciák is, Dél-Ázsia 25 legszennyezettebb városában a PM 2,5 szintje csökkent 2019 óta, vagy általánosan csökkenő tendenciát mutat az elmúlt négy évben. A kelet-ázsiai országok erőfeszítéseket is tesznek a levegő minőségének javítására, és a PM 2,5 szintje a régióban általában csökken. Dél-Koreában minden városban javult a levegő minősége 2020-ban, miután új intézkedéseket hoztak a szénből eredő légszennyezés csökkentésére - derül ki a cnn.com híréből.

Mint a prnewswire.co.uk hozzáteszi, az Egyesült Államok átlagos PM 2,5 szintje 6,7%-kal emelkedett 2020-ban, míg az összes európai város körülbelül fele túllépte a WHO határértékét. A legmagasabb PM2,5-szennyezés Kelet- és Dél-Európához köthető Bosznia-Hercegovinával, Észak-Macedóniával és Bulgáriával az élen.

A lengyelországi OrzeszeForrás: Adrian Tync/commons.wikimedia.org

A jelentésből kiderül, hogy az első tízben még Montenegró, Szebia, Horvátország, Koszovó, Ukrajna, Törökország és Olaszország található, Magyarország a 40 országból a 17. lett. A legszennyezettebb európai város a lengyel Orzesze, majd Szarajevó, a szerbiai Valjevo, a bosznia-hercegovinai Lukavac és Doboj, a szerbiai Kosjeric, a törökországi Corum, a bosznia-hercegovinai Zivinice, a koszovói Vučitrn és a török Erzurum következik. A legtisztább levegőjű város Európában a finnországi Muonio, ezt követi a szintén finn Korsholm, a norvégiai Bodo, a finnországi Vaasa, az orosz Vlagyivosztok, a brit Midlothian, a norvég Narvik, a spanyol Velilla del Rio Carrion és Villalba de Guardo valamint a belga Vielsalm.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek