Víz alatti vulkánokra bukkantak Szicíliában

Hetekig tartó mélytengeri expedíció után a világ több egyetemének kutatói három víz alatti vulkánt fedeztek fel Szicília délnyugati partjainál – adta hírül a TheGuardian.

A tudósok szerint az újonnan felfedezett vulkánok legalább 6 km átmérőjűek, és több mint 150 méterrel emelkednek ki a tengerfenékből. A területen, azaz Mazara del Vallo és Sciacca között az Országos Oceanográfiai és Kísérleti Geofizikai Intézet (OGS) kutatói már 2019-ben felfedeztek egy sor vulkáni kúpot.

Dario Civile, az OGS kutatója, aki részt vett a projektben, a következőket mondta: Úgy gondoljuk, hogy ez egy nagyon fontos felfedezés, mert rávilágít a feltáratlan tengerfenékre. A Földközi-tengeren évezredek óta hajóznak, mégis meglepő módon nagyon keveset tudunk arról, mi van a tenger fenekén."

Hozzátette, hogy a kutatók kőzetmintákat gyűjtöttek, köztük lávalerakódásokat, amelyeket az elkövetkező hónapokban fognak elemezni. A csapat észlelt hidrotermális aktivitást a területen, de nem valószínű, hogy a tűzhányók még aktívak. Bár a tenger alatti kitöréseket gyakran nem veszik észre, a becslések alapján mintegy egymillió tűzhányó rejtőzhet a mélyben, ezek felelősek a globális aktivitás nagyjából 80 százalékáért.

A becslések szerint mintegy egymillió tűzhányó rejtőzhet a mélyben

A kép illusztráció
Forrás: Shutterstock/Alfiya Safuanova

Az expedíció során a kutatók egy hajó roncsát is felfedezték 110 méteres mélységben, félúton Linosa vulkanikus szigete és Szicília között, de egyelőre még nem tudni, hogy a maradványok milyen korból származnak. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek