Föld alatti városokra és ősi rítusok kellékeire bukkantak a Vajdaságban

Érdekes és egyben misztikus ásatásokkal találkozhatunk Szerbia több pontján is. Nemrég például hétezer éves domborműveket és pénzérméket hoztak felszínre, majd a neolit korra emlékeztető ereklyék kerültek elő a föld alól. Október elsején Magyarkanizsa község is sorra került, ahol a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet régészei kutatnak ősi nyomok után, és nem is eredménytelenül.

Régészeti feltárások folynak Szerbia-szerte - illusztrációForrás: Shutterstock / Készítette: Irina and Denis

A szakemberek elmondták, az ásatás során számos érdekességet találtak: állati leletekkel, kerámiatárgyakkal, valamint gödrökkel és okker gurigákkal is találkoztak, amelyeket feltételezhetően különféle rítusokhoz használhattak elődeink.

A régészek szénizotóp-elemzéseket is végeznek majd, hogy pontosan meg tudják állapítani, milyen korból származnak a tárgyak.

Kiemelték továbbá, hogy ez a térség az antikvitás, a bronzkor és a neolit idején is folyamatosan lakott vidék volt.

Az ásatási munkák során folyamatosan készülnek térképek az esetleges további lelőhelyek hollétéről, emellett településeket is találtak, melyekről egyelőre nem tudják, hogy mekkorák is lehetnek. A munkálatokat tovább folytatják, és várhatóan még számos érdekességgel rukkolnak elő a közeljövőben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek