A világ 6 legizgalmasabb és legfurcsább földalatti látnivalója

Tudtad, hogy Kolumbiában egy katedrális, Norvégiában egy étterem, és Romániában egy vidámpark rejtőzik a Föld alatt?  Mutatjuk a világ legkülönlegesebb és legfurcsább földalatti látnivalóit.

Sokan nem érzik jól magukat egy földalatti barlangban, és valljuk be, hogy aki nem klausztrofóbiás, annak is nagyon ijesztő egy koromsötét alagútban sétálnia. Pedig az emberek évezredek óta járnak a Föld alá – bányásznak, barlangok mélyén kutatnak, és rengeteg klassz, furcsa és nem mindennapi dologra bukkanak odalent. Egyes képződmények az emberi kéz munkái, mások a természetben előforduló csodák. A világ minden táján találunk elképesztő földalatti jelenségeket. Íme, a kedvenceink.

1. Zipaquira sószékesegyház, Kolumbia

Az, hogy a mérnököknek, bányászoknak és szobrászoknak sikerült 200 méter mélyen sóból, kőzetből és ásványokból egy katedrálist kifaragniuk, az már önmagában is lenyűgöző teljesítmény. A sókatedrális hossza 78 méter, magassága 18 méter, és egyszerre 8400 ember fér el benne. 

Fontos zarándokhelynek számít, és bár hivatalos egyházi státusza és plébánosa nincs, vasárnaponként az itt tartott szentmiséket átlagosan több mint 3000 látogató keresi fel. A barlang belső tere is megér egy misét: a falakat misztikus lila fényekkel világítják meg, a szentélynél klasszikus egyházi szobrok sorakoznak, és az akusztika is kiváló. 

2. Salina Torda, Románia

Mélyen a Föld felszíne alatt, egy barlangszerű sóbányában épült vidámpark olyan élményeket kínál, mint a 20 méter magas óriáskerék, a minigolf, a bowling, az asztalitenisz, a labirintus és a csónakázás a bányatavon.

Ezen kívül a sóbányában egy sógaléria, sómalom, visszhangterem, és egy nagyméretű amfiteátrum is található – 180 ülőhely, fűtött ülések –, amely időnként rendezvényeknek, filmvetítéseknek ad helyet. Bár a parkból hiányzik egy hagyományos és izgalmas hullámvasút, de a lélegzetelállító látványelemek mindent kárpótolnak.

3. Under, Norvégia

A 34 méter hosszú, 495 négyzetméter alapterületű betonépület 5,5 méterrel a víz alatt épült, ahol a Michelin csillagos vacsoránk ízlelgetése közben egy 11 méter széles és közel 1 méter vastag plexiüvegen keresztül gyönyörködhetünk a tenger élővilágában.

 Az egyébként tengeri kutatóközponként is szolgáló étteremben a degusztációs menü ára 2250 NOK (kb. 75.000 Ft), az ehhez passzoló borpárosítás pedig még 1450 korona (48.000 Ft), de választhatunk alkoholmentes italokat is 850 koronáért (28.000 Ft). A maximum 35-40 fős vendégsereget egy 16 fős személyzet látja el a finom ételekkel. 

4. Derinkuyu, Törökország

A törökországi Kappadókia régióban található földalatti város több ezer éves múltra tekint vissza. Az egykor menedékként használt helyiségek, folyosók és alagutak feltárásakor a régészek 85 méter mélyre jutottak. Felfedeztek 18 szintet, de a legalsók állapota már veszélyes, a felső nyolc szint pedig 1969 óta a turisták előtt is nyitva áll. 

A ma már nem lakott város helyszínén iskolák, üzletek és templomok maradványai láthatók. Az alsóbb szinteken a mai napig régészek és antropológusok dolgoznak. Derinkuyu-t egy kb. 8 kilométer hosszú alagút koti ösze, a szomszédos, de kisebb földalatti várossal, Kaymakli-val, aminek jelenleg csak három szintje látogatható.

5. Ajanta-barlangok, India

A sziklafalba vájt barlangok Aurangabad ősi városától nem messze találhatók. A 31 emberi kéz alkotta barlangban a három ősi vallást: a hindut, a buddhizmust és a jaint mutatják be freskókon és szobrokon keresztül, amelyek az ie. első és második századból származnak. 

Néhány barlang korábban kolostorként funkcionált, benne hatalmas termekkel és ebből nyíló apró cellákból, melyekben még az ágyat és a párnát is a sziklából faragták ki az egykor itt élő szerzeteseknek. A barlangtemplomokat véső és kalapács segítségével vájták ki a vulkanikus bazaltsziklából, és 1983 óta az UNESCO Világörökség részét képezik.

6. Thrihnukagigur, Izland

Aki testközelből akar látni egy szunnyadó vulkánt, az az izlandi Thrihnukagigurban megteheti. A 3270 négyzetméter területű és 213 méter mélységű vulkán az elmúlt 4000 évben nem tört ki. Az izlandi vulkánt 1974-ben fedezték fel, 2012-ben pedig a turisták előtt is megnyitották. 

Ez az egyetlen olyan vulkán a világon, ahol a látogatókat egy lift segítségével eresztik le az üres magmakamrába. A turistákat színes világ fogadja, amit a megolvadt, majd megszilárdult kőzet alakított ki.

(Forrás: timeout.com, plantarium.hu, salinaturda.eu, vizzitor.hu, costadelsolmagazin.com, erdekesvilag.hu, címlapfotó forrása: Shutterstock/omihay - Salina Turda földalatti vidámpark Romániában)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek