Annyira szokatlanul hideg van Tonga szigetén, hogy elfogytak a meleg ruhák

Bár a Föld déli féltekéjén éppen tél van, az Ausztrália és Új-Zéland közelében található Tonga szigetén általában ilyenkor is 18-21 fok között mozog az átlaghőmérséklet. Ám idén júliusban szokatlanul hideg légtömegek érték el a szigetet, a Lapaha falu meteorológiai állomásán a hónap végén 9,3 Celsius-fokot mértek - adta hírül a TheGuardian.

Az előrejelzések szerint augusztusban is hűvös idő várható, és a sziget egyes részein 10 fokra süllyedhet a hőmérséklet. A mostani hideghullám az El Niño időjárási jelenséghez kapcsolódik, ugyanis míg az északi féltekén kemény hőhullámokat okoz, addig a déli területeken szokatlan hideget eredményez.

A hatóságok figyelmeztették a helyi lakosokat, hogy készüljenek fel a hűvösebb éjszakákra, kevesebb csapadékra és több ciklonra a következő hónapokban. Tongán váratlanul érte az embereket a szokatlanul hideg időjárás, ehhez próbálnak most alkalmazkodni.

A hideg időjárás hatásait a helyi vállalkozások is érzik, akiknél megnőtt a kereslet a fűtőegységek, a meleg ruházat és a gyógyszerek iránt, olyannyira, hogy az üzletekben komoly hiány tapasztalható. A Tonga Gas közlése szerint a gázfűtőtestek eladásai az elmúlt hetekben megkétszereződtek, a helyi üzletekben eladták az elektromos vízforralók, a takarók és a meleg ruhák nagy részét. 

A borítókép forrása: Shutterstock/Fly Of Swallow Studio

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek