Hivatalosan is elkezdődött az El Nino

Hónapokig tartó figyelmeztetés után a szakértők megerősítették, hogy hivatalosan is elkezdődött az El Nino jelenség, amely 2024-ig fokozatosan erősödni fog.

Az El Nino jelenség általában két-hét évente fordul elő, és az átlagosnál melegebb tengerfelszíni hőmérséklet jellemzi az Egyenlítő körül a Csendes-óceán középső és keleti részén, de a következményei globálisan érezhetők – olvasható a Live Science oldalán.

El Nino az Egyesült ÁllamokbanForrás: Shutterstock/Jon Sullivan

Erősségétől függően az El Nino növelheti a heves esőzések és az aszályok kockázatát a világ egyes pontjain. Az El Nino új hőmérsékleti rekordokat eredményezhet, különösen azokon a területeken, ahol az El Nino idején már most is átlagon felüli hőmérsékletet tapasztalnak.

Múlt hónapban a Meteorológiai Világszervezet azt közölte, hogy 60 százalék az esélye annak, hogy május és július között bekövetkezik a globális felmelegedés, és csaknem biztosra jósolta az El Nino bekövetkeztét, amely legalább 2024-ig befolyásolni fogja a világ nagy részének időjárását.

Az aszály és a forróság pusztító erdőtüzeket eredményez KaliforniábanForrás: AFP/2021 Getty Images/David Mcnew

A szakértők arra számítanak, hogy az El Nino idén mérsékelt vagy nagyobb erejű lesz a szokásosnál, és leginkább az őszi és téli időjárást fogja befolyásolni.   

Jellemzően a mérsékelt-erős El Nino események főként az Egyesült Államok és Kanada északi részét érintik, ahol az időjárás jóval szárazabb és melegebb lesz az átlagosnál. A közlemény szerint azonban a Mexikói-öböl és az Egyesült Államok délkeleti részén várhatóan több eső fog esni, és emiatt nő az árvizek kialakulásának veszélye. Ugyanakkor az El Nino miatt kevesebb hurrikán fog pusztítani az elkövetkező időszakban.

A földek erősen elaszályosodnak - illusztrációForrás: Jody Davis/Pixabay

Az utolsó El Nino esemény 2019-ben volt, amely februártól augusztusig tartott, és hatása viszonylag gyenge volt. Az El Nino alatt a levegő átlaghőmérséklete magasabb, mint máskor, ami jelentős következményekkel jár a globális időjárási mintákra nézve. Az El Nino miatt a globális hőmérséklet idén több mint a 1,5 Celsius-fokkal emelkedhet, ami katasztrofális és visszafordíthatatlan hatással lehet a világ éghajlatára. 

Mi a helyzet Európában? 

Az idei nyár lesz az egyik legforróbbForrás: Shutterstock/Tomas Ragina

Mi is beszámoltunk róla, hogy Európa is folyamatosan küzd a hőhullámok miatt kialakuló erdőtüzekkel, míg egyes országokban több millió ember életét befolyásolják a hatalmas áradások. A szakértők szerint az idei nyár minden idők legmelegebbje lesz, a szélsőséges időjárási körülmények pedig egyre gyakoribbak lesznek a következő években.

Ezen a nyáron fülledt, de csapadékos időre kell számítani, amiben a hőhullámok nagy valószínűséggel júliusban lesznek jelen. Az El Nino nagyjából télen éri majd el a csúcsot, ezért rendkívül enyhe télre kell számítanunk – írják az euonews oldalán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek