Vigyázat cápa! Jobb, ha ezeket a strandokat elkerülitek!

A cápatámadások globális adatbázisa, az International Shark Attack File (ISAF) a világ összes eddigi ismert esetét összesítve listát készített azokról a helyekről, ahol a legnagyobb a cápatámadás veszélye.

Mi is beszámoltunk róla, hogy július végén cápaészlelés miatt megtiltották a fürdőzést a dél-franciaországi Le Barcarés strandján, korábban pedig a spanyol Costa Blancán és Floridában bukkantak fel cápák néhány kedvelt strand közelében – írja a Turizmus.com. 

Az utóbbi években egyre gyakoribbak a cápatámadásokForrás: Shutterstock/Martin Prochazkacz

A baltimore-i National Aquarium szerint a cápatámadás esélye egyébként elenyészően kicsi, mindössze egy a 3,7 millióhoz. Ennél sokkal nagyobb a kockázata annak, hogy valakibe belecsap a villám, vagy eltalálja egy aszteroida. Tavaly 57 „nem provokált" cápatámadás történt szerte a világon, ebből öt végződött halállal. Az ISAF adatai szerint 2012 és 2021 között az alábbi tengerpartok közelében regisztrálták a legtöbb esetet:

USA, Florida, 259 támadás

A világ „cápaharapás-fővárosa" az amerikai Florida államban található Volusia megye. Az ISAF statisztikái szerint a támadás veszélye szeptemberben, délután 14 és 15 óra között, szörfözés közben a legnagyobb ezen a környéken.

Ausztrália, 143 támadás

Ebből húsz támadás végződött halállal. A statisztika 2022-ben is elég lehangoló volt, kilenc nem provokált esetet regisztráltak a kontinens partjainál, négyet Új-Dél-Walesben, négyet Nyugat-Ausztráliában, egyet pedig Victoria államban. A cápaharapások áldozatai a támadás időpontjában jellemzően szörfdeszkán, vízisín vagy valamilyen másik sporteszközön tartózkodtak a vízben.

USA, Hawaii, 76 támadás

Hawaii második legnagyobb szigete, Maui közelében különösen nagy eséllyel lehet cápával találkozni. Ennek egyik oka az enyhén lejtő part, ami nagyon csábító a tigriscápák számára.

Azért valljuk be őszintén, nem szívesen találkoznánk egy ekkora tigris cápávalForrás: Shutterstock/Tomas Kotouc

USA, Dél-Karolina, 45 támadás

Itt a vizsgált időszakban egy cápatámadás sem volt halálos. A legtöbb eset Charlestonban, Horry megyében és Beaufortban történt. Egy szakértő szerint annak, aki ezen a környéken bemegy a vízbe, számolnia kell azzal, hogy találkozhat cápával, függetlenül attól, hogy ez pontosan hol és mikor történik.

USA, Észak-Karolina, 31 támadás

A régió délkeleti részén található Brunswick megye tele van stranddal, ezért nem túl meglepő, hogy itt a legmagasabb az amerikai államban regisztrált esetek száma: 1935 óta 17 támadást számoltak össze. A gond az itteni part menti vizekkel az, hogy a tengeri állatok vándorlási útvonalán találhatók, ezért az USA keleti partvidékén élő legtöbb cápafaj példányai valamikor az év folyamán biztosan áthaladnak ezen a területen.

USA, Kalifornia, 29 támadás

A legérintettebb partszakasz San Diegónál van, ahol 1926 óta húsz nem provokált cápatámadás történt. Bár a statisztikák szerint a legtöbb támadásra nyári délutánokon kerül sor a sok fürdőző miatt, a két leginkább elkerülendő időszak a hajnal és az alkonyat.

Dél-Afrika, 29 támadás

A közelmúltban a Gansbaai tengerpartját is magában foglaló Nyugat-Fokföld tartományban regisztrálták a legtöbb esetet. Gansbaai sokáig a nagy fehér cápák megfigyelésének egyik kiemelt helyszíne volt, az utóbbi években azonban az orkák elűzték a rettegett cápafajt, amely a legtöbb támadásért felelős.

Réunion szigete, 19 támadás

Az Indiai-óceánban, Madagaszkár és Mauritius között fekvő sziget környékén 19-ből nyolc cápatámadás végződött halállal a vizsgált évtizedben, ami azt jelenti, hogy a cápákkal történő találkozás szempontjából ez az egyik leghalálosabb hely.

A legtöbb támadás nem provokáltForrás: Shutterstock/karelnoppe

Brazília, 10 támadás

Egy cápával való találkozásra az északkeleti Pernambuco államban található Boa Viagem strandon és a Fernando de Noronha-szigetcsoportnál van a legnagyobb esély, ráadásul itt közel hatszor annyi cápa hemzseg, mint bárhol máshol az országban.

Bahama-szigetek, 5 támadás

A homokszínű dajkacápa alapvetően nem agresszív, engedelmes faj, a velük való úszás ezért is népszerű turisztikai tevékenység a Bahamákon. Azonban nagytestűekre jellemző, hogy néha megtámadják az embert.

(Forrás: Turizmus, CNN)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek