Több millió éves cápafogra bukkant egy kisfiú Angliában

Egy 13 éves fiú a valaha élt legnagyobb cápa fogára bukkant Essex partjainál – írja a BBC.

A kisfiú egy nagyjából 10 centiméter hosszú fogat talált, amely a szakértők szerint igazi ritkaságnak számít. Apa és fia egy tengerparti séta közben egy szikla alatt bukkant rá a különleges leletre, amelyet elvittek az Essexi Vadvédelmi Alap központjába. Itt a szakértők azt mondták nekik, hogy a fog egy megalodonhoz tartozhatott, és úgy vélik, hogy legalább 3,6 millió, de akár 20 millió éves is lehet.

A Megalodon minden idők legnagyobb ismert cápafaja (A kép illusztráció)Forrás: Shutterstock/Warpaint

A szakértők szerint korábban is találtak már fogmaradványokat ezen a partszakaszon, de azok közül egyik sem volt ennyire jó állapotban. Azonosítás céljából képeket küldtek a fogról a Természettudományi Múzeumnak, akik azt válaszolták: "Ez a fog kevés korróziót mutat, a koronája szinte érintetlen, úgy látszik, mintha egy helyreállított darab lenne. Szerintünk nagyon hasonlít azokra a Jáva szigetén talált kövületekre, amelyeket rendszeresen látni lehet az Egyesült Királyság fosszilíákat áruló boltjaiban. Ez a példány valószínűleg elveszhetett a tengerparton."

A fiú, ha felnő, őslénykutató szeretne lenni, ezért apjával évente egyszer elmennek Walton-on-the-Naze-be, valamint a Jurassic Coast-ra, hogy érdekes kövületek után kutassanak. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek