Cápa támadt egy férfire Egyiptomban, a delfinek mentették meg

Egy férfi a Vörös-tengerben úszott Egyiptomban, amikor hirtelen megtámadta egy makócápa. A férfit ötször harapta meg az állat, már biztos volt benne, hogy meghal, amikor valami váratlan dolog történt – írja a LiveScience. 

A delfinek tényleg megvédik az embert a cápától?
A kép illusztráció.
Forrás: Shutterstock/Andrea Izzotti

Martin Richardson a National Geographic Sharkfest (Cápafesztivál) című műsorában számolt be az esetről.

"Körülbelül 2,8 liter vért vesztettem, a cápának nem volt oka leállnia a támadással, és mikor már feladtam a küzdelmet, egyszer csak egy csapat delfin jelent meg mögöttem."

A cápa ekkor felhagyott a támadással, és a férfit nem sokkal később egy hajóval mentették ki. Végül 300 öltéssel varrták össze a sebeit. "Szilárd meggyőződésem, hogy a delfinek megmentették az életemet" - mondta Richardson. 

A műsorban azt a kérdést járták körül, hogy a bálnák és a delfinek valóban megvédik az embereket a cápáktól? Bár az esetek nagyon romantikusak, Tom Hird, tengerbiológus és természetvédő szerint egyáltalán nem biztos, hogy a delfinek segítettek a bajba jutott férfin.  "Ha a delfinek nagy vérfelhőt látnak, tudják, hogy egy cápa van a környéken. Amennyiben volt épp borjuk, valószínűleg annak védelme érdekében riasztották el a ragadozót." – mondták a szakértők.

Nan Hauser, a Cook-szigeteki bálnakutatás igazgatója a műsorban felidézte, amikor 2017-ben egy hosszúszárnyú bálna, mentette meg őt egy hatalmas tigriscápától. A találkozás során készült felvételeken jól játszik, hogy a nőt egy cápa közelíti meg, mire a bálna hirtelen meglöki, majd az orrával a felszínre emeli őt. Noha a cápák meglehetősen ritkán támadnak emberre, 2022-ben világszerte csupán 57 kiprovokálatlan eset történt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek