Mielőtt útnak indulnál, jobb ha tudod: ezek Európa legveszélyesebb városai

Sokkal magabiztosabban és nyugodtabban utazgatunk Európában, mint egy-egy távol eső országban, ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a bűnözés és az erőszak az öreg kontinensen is jelen van. A life.hu összegyűjtötte a 2023-as európai listán szereplő legveszélyesebb városokat, ahol azért érdemes résen lennünk.

A Numbeo bűnözési indexe a világ összes városától és annak lakosaitól származó adatok felhasználásával készül, a bűnözésre, betörésekre, lopásokra, rablásokra és a városban történt támadásokra összepontosít. A különböző felmérésekben többek között azt is megkérdezik a helyi lakosoktól, hogy mennyire biztonságos az adott városban egyedül sétálni, mennyire kell rablástól vagy támadástól tartani.

Bármerre is utazunk, figyeljünk az értékeinkfe! - illusztrációForrás: Song_about_summer/Shutterstock

Az eredményekből egy 0 és 100 közötti pontszámot generálnak. A 20 és 40 között alacsonynak, 40 és 60 között mérsékeltnek, 60 és 80 között magasnak, míg 80 felett nagyon magasnak tekintik a bűnözést. A jó hír, hogy Budapest a 78. jelenleg a Numbeo oldalán 34,6-os index-szel, ami azt jelenti, hogy biztonságban lehet mozogni a magyar fővárosban. (Fontos kiemelni, hogy ez a rangsor figyelmen kívül hagyja az ukrán-orosz háborút).

A legveszélyesebb városok Európában 

1. Catania, Olaszország - 64,6

Catania Szícilia második legnagyobb városnak nem túl jó a hírneve, nem csak a turistákat fenyegetik a tolvajok és a bűnözők, hanem az itt élő lakosokat is.

Pedig a szicíliai tengerparton felvő Cataniában rengeteg látnivaló akad, sokan innen indulnak kirándulni az Etnához isForrás: Michael Giorgio Castielli/Wikipedia

Itt tényleg nem tanácsos éjszaka sétálgatni, vagy a kézitáskánkat felügyelet nélkül hagyni. Erős a szervezett bűnözés, más néven a maffia befolyása is, bár velük turistaként nem nagyon fogunk találkozni.

2. Marseille, Franciaország – 64,5

A gyönyörű kikötőváros hiába rendelkezik gazdag történelemmel és kultúrával, a bűnözési ráta magasabb, mint más francia városokban.

Marseille úgy fest mint egy tündérmese helyszíne, kár, hogy felkerült a hírhedtek listájáraForrás: Sergii Figurnyi/Shutterstock

Az északi külvárosi negyedeket, mint pl. L'Estaque-t vagy Le Panier-t mindenképpen érdemes elkerülni, ugyanakkor éjszaka a város más részei is veszélyesek lehetnek. A csoportos erőszak és a zsebtolvajlás nem ritka a turisták körében sem, így érdemes az átlagosnál óvatosabbnak lenni.

3. Birmingham, Egyesült Királyság – 63,1

Anglia harmadik legnagyobb városában a legmagasabb a bűnözési ráta az országban, a városban a lakosok szerint is nyüzsögnek a terroristák és virágzik a kábítószerkereskedelem.

Hangulatos a város, kár, hogy az alvilág melegágya is egybenForrás: G-Man / Wikipedia

Fontos azt is tudni, hogy a városból egyre inkább elvándorol a fehér brit lakosság, a helyükre pedig bevándorlók költöznek, így az iparváros etnikai összetétele meglehetősen sokat változott az elmúlt évek alatt.

4. Coventry, Egyesült Királyság – 63,1

A másik angliai várossal pontozásban együtt végzett Coventry körülbelül 100 mérföldre fekszik Londontól északnyugatra.

A történelemért rajongóknak érdemes lenne ide ellátogatni: ez a Swanswell Gate, Coventry városfalának egyik megmaradt részeForrás: Public Domain/Wikipedia

Leginkább arról ismert, hogy ott született Szent György, ugyanakkor arról is elhíresült, hogy az Egyesült Királyság és Európa legveszélyesebb városai közé tartozik.

5. Charleroi, Belgium – 63,0

Ebben a városban 20%-os a munkanélküliségi ráta, 14%-kal magasabb az országos átlagnál. Valószínűleg ez is az oka a nagyfokú bűnözésnek.

A város Orleans utcai vasárnapi piaca - érdemes vigyázni a zsebesekkelForrás: Jmh2o /Wikipedia

A leggyakrabban kábítószeres bűncselekményekről, lopásról és vandalizmusról számoltak be a helyi lakosok.

Budapest a 78. jelenleg, ami azt jelenti, hogy biztonságban lehet mozogni a magyar fővárosban.

A teljes cikket, azaz a TOP 10-es lista további 5 helyezettjét is a life.hu cikkében olvashatjátok el. A komplett 100-as listát a numbeocom weboldalára kattintva csekkolhatjátok. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek