Elkészült a feketelista, ezek hazánk legveszélyesebb útszakaszai

Gigantikus kutató-elemző munkát végzett a Magyar Közút Zrt. (MK) a közelmúltban: a 2017 eleje és a 2019 vége közötti baleseti statisztikák alapján feltárta, illetve sorba rakta Magyarország 30 ezer kilométernyi közúthálózatának leginkább problémás szakaszait. A szervezet összesen 168 darab ún. baleseti góchelyet rangsorolt, így nemrég elkészült a minden korábbinál részletesebb lista. 

A legveszélyesebbnek ítélt 82-es út VeszprémvarsánybanForrás: Sóhivatal/Wikipedia

A csodaszép Bakony dombjain áthaladva köti össze Veszprémet és Győrt az a 82-es út, amely a táj szépségei ellenére a legkevésbé sem ajánlható kirándulásra. Ugyanis rendkívül balesetveszélyes, az egyik szakasza konkrétan az ország összes baleseti gócpontját rangsoroló lista legelső helyezettje. Második helyen egy különösen sok súlyos balesetet eredményező, külterületi út következik Komárom megyéből, a harmadik pedig meglepő módon az M7-es egyik része.

Minden egyes személysérüléses baleset rendelkezik egy ún. súlyszámmal, amely a sérülés mértékétől függ. Egy könnyű sérülésekkel járó balesetnél ez a szám alacsonyabb, míg a halálosnál magasabb. Ezt az adatot a végén összeadták a balesetek együttes számával – így alakította ki a Magyar Közút Zrt. a sorrendet. "A legveszélyesebb góchelyeken már megtörténtek a beavatkozások, illetve a nagyobb volumenű átépítésekhez szükséges tervezési munkákat is előkészítettük" – nyilatkozták. A vezess.hu cikkében megnézhetik a 20 legrizikósabb szakaszt!

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek