Gyönyörű ókori emlékekre leltek London felhőkarcolói között

Két lenyűgözően részletes panelből álló, 2000 éves római mozaikra bukkantak régészek London belvárosában, a híres Shard torony aljában. Ez a legnagyobb ókori mozaik, amelyet az elmúlt fél évszázadban Londonban találtak.

A környéken zajló építkezések során a város ősi múltjának egy részlete került elő. A tudósok szerint a szinte teljes egészében megmaradt mozaik a második század végéről vagy a harmadik század elejéről származik – írja a Lakáskultúra. 

Mit rejt az apró kövekből kirakott kép?

A MOLA (Londoni Régészeti Múzeum) munkatársai a London Bridge közelében lévő Liberty of Southwark területén, egy új lakó- és kiskereskedelmi fejlesztés talajmunkálatai során bukkantak az izgalmas leletre. A lassú feltárás alatt apránként mutatkozott meg a két panelből álló római kori csoda, amely több mint 8 méter széles.

A mozaikon egy geometriai ábra látható, amelyet vörös, fehér és fekete kövekből raktak ki. A nagyobb panel lótuszvirágokat, illetve Salamon-csomóként emlegetett hurkolt motívumot és egymásba fonódó szálakat, úgynevezett 'guilloche'-t ábrázol. A kisebb panel mintáját egyszerűbb, de nagyon hasonló motívumok alkotják. Mivel korábban találtak már hasonló mozaikokat Németországban, a régészek arra következtetnek, hogy ugyanaz a mester alkothatta őket.

Értékes lelet a római korból

A szakértők úgy vélik, hogy a mozaik méretéből és összetettségéből ítélve egykor egy 'triclinium', azaz egy római ebédlő padlóját díszítette. A feltárt helyiség egy római mansio része lehetett, egyfajta motel vagy útközbeni pihenőhely, amely az elit utazóknak nyújtott szállást. Több mint valószínű, hogy magas rangú római tisztviselők és más gazdag utazók pihentek meg itt, amikor Londiniumba érkeztek, vagy onnan távoztak.

Londinium a római Britannia legnagyobb városa volt, egy igazi nyüzsgő római központ, amely fórummal, bazilikával, fürdőházakkal és templomokkal is rendelkezett. További érdekes információk a római kori mozaikról a Lakáskultúra oldalán olvashatók. 

(A borítókép forrása: Shutterstock/Raw-films)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek