London legolcsóbb kilátópontjai, ha a tökéletes panorámafotót keresed

Kétségtelen, hogy az olyan látványosságok, mint a Shard vagy a London Eye fenséges kilátást nyújtanak London városára, de ezek többnyire zsúfoltak, és a jegyárak is igen meredekek. De egy kis bennfentes tudás birtokában rengeteg pénzt takaríthatunk meg, és a panorámafotónk is egyedibb lesz, mint a legtöbb interneten található stockfotó. Mutatjuk, merre induljatok, ha olcsó, vagy akár ingyenes és kevésbé felkapott kilápontot kerestek.

A Parliament Hill

London többnyire sík, de azért van néhány dombja, ahonnan ingyenes kilátás nyílik a városra. Az egyik legközpontibb a Parliament Hill a Hampstead Heath parkjában, amely 98 méterével az egyik legmagasabban fekvő természetes kilátópont Londonban.

A Parliament Hill ikonikus padjaForrás: Phaustov/Shutterstock

Ikonikus padjáról, amely több filmben is szerepelt (Fuss, dagi, fuss!, Egy botrány részletei), tiszta időben látható a Szent Pál-székesegyház, a Parlament, a Gherkin és a Shard is. Ráadásul jó társaságban leszünk: romantikus költők, köztük Coleridge, Shelley és Keats is kedvelték ezt a helyet.

A St-Mary-at-Lambeth templom tornya

A St-Mary-at-Lambeth egy tündéri, középkori templom, szabálytalan felületű kőfalakkal, boltíves ablakokkal és egy pártázatos toronnyal. A '70-es évekre igencsak leromlott az állapota, olyannyira, hogy majdnem le is bontották, de végül úgy döntöttek, hogy mégis megmentik az épületet, és kertmúzeummá alakítják. Kis kiállítóterét a templom udvarában eltemetett 17. századi kertész, John Tradescant munkásságának és emlékének szentelték.

De ami számunkra igazán érdekes, az a torony, amelynek 131 csigalépcsőjét ha megmásszuk, a város egyik legszebb folyóparti kilátójába jutunk. Innen láthatjuk a Westminster-palotát és a Canary Wharf pénzügyi negyedének felhőkarcolóit, mégpedig egy szupermarketben vásárolt szendvics áráért. Ha csak a toronyba mennénk fel, elég 4 fontot (1700 forint) fizetnünk, kiállítással együtt pedig 16 fontba, azaz 6800 forint kerül az élmény.

A Seabird rooftop étterem terasza

A Seabird egy dél-európai tengeri étterem Southwark kerületében, a Hoxton szálloda 14. emeletén. A London leghosszabb osztrigamenüjét kínáló rooftop étterem és bár teraszáról akadálytalan kilátásban lehet részed az északi, nyugati és keleti városrészek felé. Mindezért pedig elég egy sör vagy egy kávé árát kifizetned, és még a díjnyertes panoráma fotóidat is nyugodtan elkészítheted.

Az IFS Cloud Cable Car felvonó

Ha egy üvegbuborékban szeretnél London felett szárnyalni, akkor alapesetben a London Eye lenne a te helyed. De ennek létezik egy lényegesen olcsóbb alternatívája is, ahol ráadásul tömeg sem szokott lenni. Az IFS Cloud Cable Car felvonó 2012-ben épült meg a londoni olimpiára, az utasokat pedig a Greenwich-félsziget és a folyó északi oldala között szállítja.

Az út 10 percet vesz igénybe, a felvonó pedig 90 méter magasra emelkedik, ami azt jelenti, hogy ez a legmagasabban fekvő kilátópont, ahonnan közvetlenül a Temzére láthatunk rá. Innen megcsodálhatjuk a Docklandset, a Canary Wharfot, és a városon keresztól kígyózó folyót. A kilátás bármikor lenyűgöző, de a felvonó későn is nyitva tart, így a csodálatos naplementében, és sötétedés után a csillogó városi fényekben is gyönyörködhetünk. A jegy pedig mindössze 6 fontba, azaz 2550 forintba kerül (mai, május 4-i árfolyammal).

Forrás: BBC, címlapkép forrása: Shutterstock

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek