Videó: India sikeresen kilőtte űrszondáját a Holdra

India sikeresen elindította Chandrayaan-3 űrszondáját egy leszállóegységgel és egy holdjáróval pénteken, helyi idő szerint 14 óra 35 perckor Sriharikota űrközpontból – adta hírül a TheGuardian.

A tervek szerint az űrszonda valamivel több mint egy hónapig tartó utazásra indul, majd augusztusban leszáll a Hold déli pólusa közelében. A küldetés célja, hogy a hatkerekű rover körbejárja a Hold felszínén lévő sziklákat és krátereket, adatokat gyűjtsön, és tudományos kísérletsorozatot végezzen, hogy többet megtudhassunk a Hold összetételéről.

Tömegek ezrei gyűltek össze az űrközpontban, hogy megnézzék a történelmi jelentőségű kilövést, melyet tapsvihar és hangos éljenzés kísért, az eseményt több mint 1 millió ember figyelte a YouTube-on. Ha az holdjáró sikeresen eléri a Hold felszínét, India lesz a negyedik ország – az Egyesült Államok, a Szovjetunió és Kína után –, amely elérte ezt a bravúrt. India korábbi kísérlete, hogy a Hold kevésbé feltáratlan pólusa közelében leszálljon egy űrszondával, 2019-ben kudarcba fulladt. 

A holdjáró kilövését hangos éljenzés kísérteForrás: AFP/R.Satish Babu

Narendra Modi indiai miniszterelnök elmondta, hogy a rakéta több mint 300 000 kilométert tesz meg, és az elkövetkező hetekben, körülbelül 15-20 nap múlva eléri a Holdat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek