Már a nemzetközi űrállomáson dolgozik az első arab női űrhajós

Megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) Rayyanah Barnawi, az első arab női űrhajós, aki valaha az űrbe utazott, egy Twitter-posztjában pedig a nagymamájának is üzent, hogy a tőle kapott fülbevalót vitte magával. 

Barnawi egyike annak a két szaúdi űrhajósnak, akik részt vesznek az Axiom Space második magánküldetésében, amely vasárnap egy SpaceX Falcon 9 rakétával indult el az ISS-re az Egyesült Államokból, írja a BBC.

A 34 éves orvosbiológiai kutató az ISS-en töltött 10 napja során őssejt- és mellrákkutatást fog végezni, és azt reméli, hogy munkája mindenféle hátterű nőkre inspirálóan hat majd a Közel-Keleten.

Mielőtt megérkezett volna az ISS-re, egy videóban azt mondta: "Világszerte nagyon fényes a jövő az emberek számára. Szeretném, ha nagyot álmodnánk, higgyünk magunkban, higgyünk az emberiségben."

Íme, az asztronauta első üzenete az űrből!

Barnawit egy szaúdi honfitársa, Ali Alqarni kíséri, aki a második férfi űrhajós Szaúd-Arábiában, aki kijutott az űrbe, valamint két amerikai, Peggy Whitson parancsnok és John Shoffner pilóta.

A NASA által 2023. május 22-én közzétett képén az Axiom Mission 2 négy űrhajósa, Peggy Whitson, John Shoffner, Ali Alqarni és Rayyanah Barnawi (felső sor középen) a Nemzetközi Űrállomáson legénységköszöntő ünnepségre gyűlt össze az Expedíció hét tagjávalForrás: AFP/-

A legénység a keringő laboratóriumban több mint 20 tudományos és technológiai kísérletet tervez végrehajtani, többek között a világűr emberi egészségre gyakorolt hatásait és az esővetési technológiát is vizsgálják.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek