Visszatért a Földre az Axiom Space második, magánszemélyeket szállító űrhajója

Visszatértek a Földre az Axiom Space magánvállalat által szervezett második, magánjellegű űrmisszió utasai helyi idő szerint kedd este. A misszión először járt arab nő Rajjánah Barnavi szaúdi őssejtkutató személyében.

A NASA által 2023. május 22-én közzétett képén az Axiom Mission 2 négy űrhajósa, Peggy Whitson, John Shoffner, Ali Alqarni és Rayyanah Barnawi a Nemzetközi Űrállomáson legénységköszöntő ünnepségre gyűlt össze az Expedíció hét tagjávalForrás: AFP/-

Barnavi és társai - köztük Ali al-Karni, a szaúdi királyi légierő vadászpilótája - nyolc napot töltöttek a Nemzetközi Űrállomáson (ISS), hazatérésük a SpaceX amerikai magánvállalat Crew Dragon űrkapszulája segítségével történt, az űrkapszula Florida közelében ért földet. A landolást a SpaceX és a houstoni székhelyű Axiom Space az interneten élőben közvetítette.

A SpaceX Falcon 9 rakétával fellőtt Dragon űrkapszula egy, az Axiom alkalmazásában álló nyugalmazott NASA-űrhajós, a pályafutása során minden más amerikainál több időt - 665 napot - az űrben töltő asztronauta, Peggy Whitson parancsnoksága alatt indult el május 21-én a floridai Kennedy Űrközpontból űrbéli kirándulására.

 A pilóta feladatait John Shoffner amerikai üzletember, egy autóversenyző csapat tulajdonosa látta el. Az Axiom nem hozta nyilvánosságra, hogy a résztvevők mennyit fizettek a tíznaposra tervezett küldetés lebonyolításáért, de a cég korábban utalt arra, hogy a jegyek ára személyenként 55 millió dollár. A vállalat idén további "űrturistáskodást" is tervez, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek