Az USA 17 államában is megfigyelhető lesz a sarki fény a napokban

Az alaszkai egyetem geofizikai kutatóintézetének előrejelzése szerint csütörtökön egy geomágneses viharnak köszönhetően az Egyesült Államok középsőbb részén fekvő területekről is megfigyelhető lesz a sarki fény. A más néven északi fénynek, vagy aurora borealisnak nevezett légköri jelenség normál esetben csak az északi félteke legészakibb területeiről észlelhető.

Ilyesmi látványra lehet számítani: hosszú expozíciós asztrofotó, amely a csillagokat és az északi fényt mutatja a Denali Nemzeti Parkban, Alaszkában még 2021 végén - illusztrációForrás: robertharding via AFP/Michael Nolan/Michael Nolan

Tavasszal az Egyesült Államok délnyugati Arizona államából észlelték a sarki fényt, ezen a héten a várakozások szerint gyakorlatilag az Egyesült Államok minden északi államából és az északkeleti partvidék közepén fekvő Marylandből is megfigyelhető lesz majd. Egyes helyeken a teljes égboltot beborítja majd, másutt inkább csak a horizont közelében lesz látható.

A csillagászok azt javasolják, hogy aki épp az Egyesült Államokban tartózkodik, és zavartalanul szeretné élvezni az éjszakai égbolton villódzó színes fényeket, az keressen egy nagyvárosi fényszennyezéstől mentes területet. Az alaszkai kutatóintézet szerint a 0-tól 9-ig terjedő skálán 6-os erősségű lesz a csütörtökön az Egyesült Államokból látható sarki fény – írja a magyarnemzet.hu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek