Videó: Hazánkból is látható volt a sarki fény

Szerda este fél 11 körül az Időkép több kameráján is feltűnt az északi fény - írja az oldal. A jelenséget augusztus 17-én, 22 óra 30 perc környékén láthatták a szerencsésebbek. Doba és Prédikálószék éjjellátó kameráin vöröses villanásokként tűnt fel az aurora borealis.

A ritka jelenség egy geomágneses viharnak köszönhető, mely egy augusztus 14-i sorozatos napkorona kilőködés (CME) által jött létre, és a napokban érte el a Földet. A CME-ből származó töltött részecskék a Földet elérve összeütköztek a magnetoszférában található magaslégköri molekulákkal, kölcsönhatásba léptek, és változó színek formájában bevilágították az északi égboltot.

Az amerikai Nemzeti Óceán‑ és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) előrejelzése alapján a geomágneses vihar a legerősebb, G3-as szintű fázisát csütörtök hajnalban érte el, de csütörtökről péntekre virradóan is G2-es vihart prognosztizáltak. Az ilyen viharok technológiai hatása csekély, vagy észrevehetetlen.

Kisebb problémákat tud okozni rádiókban, műholdakban, elektromos hálózatokban és a GPS-ben, de valódi baj csak 4-es erősség felett adódhat. Képesek viszont arra, hogy délebbi szélességeken is láthatóvá tegyék a sarki fény színes nyalábjait. Ehhez persze a vihar szerencsés időzítésén kívül tiszta égbolt és fényszennyezés mentes északi kilátás is szükséges. Legutóbb márciusban láthattuk itthonról a sarki fényt.

A címlapkép illusztráció, forrása: skeeze/Pixabay

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek