A hegedűk "Da Vincijét" bocsátják aukcióra Franciaországban

Egy közel három évszázados, a hegedűk Leonardo da Vincijeként elismert hangszert árvereznek el a következő hónapban, Franciaországban. A hegedű akár 10 millió euróért (kb 3 760 000 000 Forint) is elkelhet - olvasható a Reuters oldalán.

A hegedűt 1736-ban a neves olasz hegedűkészítő, Giuseppe Guarneri készítette, és jelenleg a hegedűvirtuóz Regis Pasquier tulajdonában van. "Rengeteg hegedű létezik, de ez olyan, mintha egy Rembrandt-, egy Goya- vagy akár egy Leonardo da Vinci-festményt adnának el" – mondta Sophie Perrine, a Párizs melletti Aguttes aukciósház munkatársa.

A hegedűvel Pasquier másnap koncertet adott, anélkül hogy gyakorolt volna rajtaForrás: REUTERS/Benoit Tessier

A juhar hátlapú hegedű egyike a Guarneri által gyártott mintegy 150 hangszernek, amelynek minősége és hosszú élettartama vetekszik Antonio Stradivari hangszereivel, aki sokkal kevésbé volt termékeny, mint kortársa. A híres hegedűt több mint húsz éve vásárolta meg Pasquier, aki másnap koncertet adott vele, anélkül hogy gyakorolt volna rajta. "Számára ez a hangszer tökéletes volt" – mondta Perrine. A virtuóz olyan rangos helyszíneken játszott rajta, mint a New York-i Carnegie Hall és a párizsi Opera Garnier.

A hegedű háromnapos megtekintése után június 3-án kerül árverésre. Alapára becslések szerint 4-4,5 millió euró, de az aukciósház szerint akár 10 millióért is eladható. "A hegedű egyszerre nagyon régi, de mégis nagyon aktuális" – mondta Perrine. "És ez a kis dolog továbbra is lehetővé teszi az emberek számára a következő években, hogy hallják kivételes hangját."

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek