Azt hitték másolat az otthonukban lógó kép, de kiderült, hogy eredeti Brueghel

Akár 800 ezer euróért (több mint 303 millió forint) is elkelhet az a kép, amely egy észak-franciaországi család otthonában lógott, az ajtó mögött. Miután bebizonyosodott, hogy az 1900 óta a család birtokában lévő kép a 17. századi művész, ifjabb Pieter Brueghel ritka alkotása, még ebben a hónapban aukcióra bocsátják Párizsban, írja a The Guardian.

Pieter Brueghel A falusi ügyvéd című festményének egyik változata (illusztráció)Forrás: Pieter Breughel the Younger, Public domain, via Wikimedia Commons

A 112 cm magas és 184 cm széles festmény A falusi ügyvéd egyik változata. Feltételezések szerint 1615 és 1617 között készült.

Malo de Lussac, a Daguerre Val de Loire aukciósház becsüse, akit a család felkért, hogy mérje fel a festmény értékét azt mondta, alig hitte el, mibe botlott bele.

A családban „Brueghel" néven emlegették, de fogalmuk sem volt róla, hogy valódi. Azt hitték, másolat; csak egy kis dekoráció, ami nem sokat ér" – mondta De Lussac.

Elküldték Németországba szakértői véleményezésre, amely megerősítette, hogy eredeti Brueghelről van szó. De Lussac szerint ilyen csak egyszer történik egy karrier során. „Ez egy rendkívüli festmény mind a méretét mind a jó állapotát tekintve."

A brüsszeli születésű Pieter Brueghel a 16. századi flamand reneszánsz festő, az idősebb Pieter Bruegel legidősebb fia volt. Öccse, idősebb Jan Brueghel szintén festő volt.

Az ifjabb Brueghel tájképeket, vallási témákat, köztük a pokol különféle ábrázolásait, falusi jeleneteket és virágokat festett, de apja legnépszerűbb műveinek is termékeny másolója volt.

A falusi ügyvéd, más néven Adóbeszedő, Közjegyzői hivatal, Tizedfizetés vagy A rossz ügyek ügyvédje, egyike ritka eredeti kompozícióinak. Egy kaotikus jelenetet ábrázol az ügyvédi hivatalban sorakozó falubeliekkel, akik közül sokan ajándékokat, köztük tojást és baromfit tartanak a kezükben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek