Ezt a festői francia várost az Alpok Velencéjeként emlegetik

A délkelet-franciaországi kisváros, Annecy egy igazi alpesi menedékhely. Itt minden megvan, amitől elakad a lélegzetünk: kristálytiszta tó, hatalmas hegycsúcsok, bájos óváros, amit a Thiou folyó alkotta csatornákon hidak szelnek át. Innen kapta becenevét, az „Alpok Velencéjét".

A városban csodás csatornákban zöldellik a Thiou folyó vizeForrás: Markus Trienke/Markus Trienke

Európa legtisztább tavában úszhattok

Annecy mindössze 30 percre található a Chambéry repülőtértől (CMF). A legtöbb utazó azonban úgy dönt, hogy a Genfi repülőtérre (GVA) érkezik, amely körülbelül 45 percre található a svájci határ túloldalán, mert az nagyobb és több városból el lehet oda jutni. Annecy meglehetősen jól bejárható gyalogosan is, különösen az óváros és a tópart. Az ott található Voie Verte pedig Franciaország egyik legrégebbi zöldútja, amely sok kerékpárost is vonz.

A tópart igazi paradicsom a természetbe vágyóknak és a vízisportok szerelmeseinekForrás: Alex Brown/Wikipedia

Annecy a délkelet-franciaországi Annecy-tó csücskében helyezkedik el, ami Franciaország egyik legnagyobb és legérintetlenebb tava, homokos strandokkal. Vize a hegyi forrásokból táplálkozik, amelyek a hófödte csúcsokról csorognak le, néhol vízeséseket létrehozva. A melegebb hónapokban homokos strandokat kínál napozáshoz és a vízisportok szerelmesei sem unatkozhatnak, akiknek az úszáson túl lehetőségük van evezésre, wakeboardozásra, búvárkodásra, katamarán bérlésére, sőt, a tavat fentről is meg lehet csodálni siklóernyőzés közben. Egy tó körüli kirándulás vagy biciklizés a vízparti ösvényeken is kihagyhatatlan.

Európa egyik legtisztább és Franciaország egyik legérintetlenebb tava az Annecy-tóForrás: Yves LC/Wikipedia

A város rendkívül gyalogosbarát óvárosa, a Vieille Ville mesebeli bájt áraszt a macskaköves utcákkal, a csatornákkal és a virágládákkal díszített pasztell színű házakkal. Ez az a fajta hely, ahol egy cseppet sem bánjátok, ha eltévedtek. Egy kávézóban feltöltődhettek, hogy aztán tovább gyönyörködjetek az olyan látnivalókban, mint a Palais de I'Île.. 

Középen a Palais de I'Île, ami beleidomul a városbaForrás: Dmitry A. Mottl/Dmitry A. Mottl

A 12. században épült palota számos funkciót töltött be az évek során: börtön, bíróság, pénzverő műhely, adminisztratív épület, tornaterem és kőfaragó iskola is volt. A történelmi műemlékként nyilvántartott eredeti középkori építmény ma múzeumnak ad otthont.

Egy mesebeli városhoz kastély is jár

A város feletti dombtetőn épült Château d'Annecy még a 12. században épült, és egykor a genfi grófok otthonaként szolgált – ma múzeumként működik, ahol helyben készült bútorokat, műalkotásokat, valamint természettudományi kiállításokat mutatnak be. A kastélyból gyönyörű kilátás nyílik a városra.

A tornyokkal teli kastély, ahonnan könnyen rá lehet látni az egész városraForrás: Shutterstock/Eugene Lozovski

A Jardins de l'Europe Annecy-tó partján terül el. Ez a fákkal szegélyezett park önmagában is remek célpont. Az 1863-ban Henri Porreaux által tervezett gyönyörű zöldterület ideális hely a kikapcsolódásra, akár egy délutáni piknikről, akár egy kellemes sétáról legyen szó.

Hangulatosabb már nem is lehetne ez a helyForrás: Dmitry A. Mottl/Wikipedia

Nem csak a templomok, múzeumok, kávézók, hangulatos bisztrók, de Michelin-besorolású éttermek is találhatók a városban, amelyek új magasságba emelik az alpesi konyhát. Az alpesi kultúrának és Svájchoz közeli elhelyezkedésének köszönhetően nem meglepő, hogy Annecy-ben az étel általában kétféle: nehéz és tele van sajttal, amit persze öröm megtapasztalni. Mindenképpen kóstoljátok meg a fondüt, a tartiflette-t (burgonya, sajt, hagyma, szalonna), illetve a sajtok közül a sült reblochont és a raclette-t!

Több parti étterem finomabbnál finomabb ételei közül választhatunkForrás: DALMASSO MONICA / HEMIS.FR / HEMIS.FR / HEMIS VIA AFP

Érdemes körülnézni a piacon is, ahol friss és ínycsiklandó élelmiszerek között válogathattok kedden, pénteken és vasárnap délelőttönként. Olyankor az óváros utcái, sőt hidajai is hemzsegnek az árusoktól. Vasárnaponként a ruhákat és egyéb textíliákat árusító standokat is kinyitják, ami remek alkalom, ha egy kis vásárlással szeretnétek feldobni a napotokat.

(Forrás: ourescapeclause.comtravelandleisure.com)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek