Franciaország betiltja a rövid távú belföldi repülőjáratokat

Amikor a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről és a globális felmelegedés lassításáról van szó, létfontosságú kérdés a légiközlekedés mennyiségének csökkentése. A szükségtelen repülések elleni küzdelem érdekében Franciaország úgy döntött, hogy betiltja a rövid távú belföldi járatok használatát – adta hírül a Time Out.

Míg a terveket az év elején jelentették be, az Európai Bizottság nemrégiben jóváhagyta azokat – ezzel zöld utat adva a közeljövőben történő megvalósításra. Az új rendszer értelmében megtiltják a járatokat azon célállomások között, ahol már van két és fél óránál rövidebb vasúti kapcsolat. Kezdetben a tilalom csak a párizsi Orly repülőtér és Lyon, Bordeaux és Nantes közötti útvonalakat érinti, de a változás az ezen célállomások közötti csatlakozó járatokra is vonatkozik.

A repülési tilalom a francia belföldi járatokat érintiForrás: Shutterstock/Skorzewiak

A francia tilalom az első ilyen jellegű határozat az Európai Unióban. A tilalomnak még nincs megerősített kezdési dátuma, bár várhatóan valamikor jövő év elejétől tervezik. A korlátozott repülési útvonalak listája bővülhet, ha az ország vasúti kapcsolatai javulnak olyan városok között, mint Marseille és Rennes. Érdemes megemlíteni, hogy meglehetősen nagy vita folyik arról, hogy az országok meddig képesek elmenni a rövid távú járatok betiltása terén. A Greenpeace például amellett érvelt, hogy az EU-ban minden olyan járatot be kell tiltani, amelyeknek hat óránál rövidebb vasúti alternatívája van. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek