Paradicsomok érkeztek az űrből

Sikeresen földet ért vasárnap a SpaceX amerikai magánvállalat űreszköze csaknem két tonna rakománnyal, köztük olyan paradicsomokkal, amelyeket a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) termesztettek – derül ki a Nasa oldaláról.

A mini paradicsomokat több hónapig termesztették a Nemzetközi Űrállomáson

A kép illusztráció!
Forrás: Shutterstock/Zaiets Roman

A „Veggie" modulokban több hónapon át salátanövényeket és miniparadicsomokat termesztettek, hogy megvizsgálják a fényminőség és a műtrágya hatását a növényekre az űrben. A NASA amerikai űrkutatási hivatal közlése szerint a legénység nélküli kapszula Florida partjai előtt ereszkedett le az óceánba.

A mintákat a NASA floridai Kennedy Űrközpontjába szállítják további elemzésre, írja a DNA. A tanulmány eredményei várhatóan segíteni fognak a kertészeti irányelvek megfogalmazásában a biztonságos, tápanyagban gazdag miniparadicsomok tömegtermeléséhez, amely kiegészítheti az előre csomagolt étrendet az űrben. A vizsgálatot azért is végezték, hogy felmérjék a növénytermesztés lehetséges pszichológiai előnyeit az űrhajósok számára. Az űrbéli termesztés emellett a jövőbeli hosszú távú, például a Marsra történő űrutazásokat is kényelmesebbé teheti.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek