Spanyolország második legnagyobb városának látnivalói

Előző barcelonai anyagunkban a város strandjait és hajózási lehetőségeit vettük sorra, hiszen itt nincs olyan, hogy strandolási holtszezon. Az emberek még novemberben is kilátogatnak a tengerpartokra. De a kellemes klímának köszönhetően - persze nincsen éppen elviselhetetlen hőhullám -, akkor a város sétálóutcáin, piacain és parkjaiban is nagy az élet.

Mielőtt belevágunk a látnivalók sorába, érdemes tudni a városról, hogy az ország második legnagyobb települése és Katalónia fővárosa. De emellett, építészetileg a modernizmus fővárosa is, és a 20. századi avantgarde művészet legszebb példáival is lépten-nyomon találkozhatunk ha nyakunkba vesszük a várost.

A La Rambla madártávlatbólForrás: Shutterstock.com

Ha Barcelonára gondolunk, eszünkbe kell jutnia az organikus építészet és a modernizmus egyik legismertebb képviselőjének, Antoni Gaudínak (1852–1926), valamint Luis Doménech i Montanernek (1850-1923) a személye, mivel extra, néhol meghökkentő épületeikkel szinte tele van a város. Ezeket a helyszíneket egyénileg is könnyedén bejárhatjuk, mert a legtöbb egy városrészben található; de akár ingyenes - becsületkasszás - vezetett túrán is részt vehetünk.

Barcelona nevezetességeinek nagy részét az 1992-es Olimpiai játékok elnyerése után alakították ki, vagy újították fel. Ekkor újult meg a város szerkezete is. Tény, hogy sok a külföldi látogató a városban, már a márciusi kirándulásunk idején is kifejezetten sokan voltak, de a helyiek ennek ellenére kedvesek, segítőkészek és vendégszeretők, még a legkisebb kávézókban és reggelizőkben is.

Reggeli séta a városlabirintusban -  a hangulatért érdemes korán kelniForrás: Shutterstock

Ha a városban jártok semmiképpen se hagyjatok ki egy nagy felfedezősétát a Barri Gothic és az El Born negyedekben, melyek Barcelona labirintusszerű régi kerületei. Ez az egyik legszebb és legérdekesebb látnivalója a városnak. Egyszerre középkori hangulatú, miközben modern kis éttermek és bárok szegélyezik az utunkat. A homlokzatok, a szűk utcák, a több száz éves utcatáblák, a sarkon felbukkanó templomok és parkok - felejthetetlen élmény felfedezni őket.

Valahogy jó a hangulat Barcelonában, ha el is keveredünk egy kicsit, pár utcát sétálva simán visszatalálhatunk az eredeti útvonalunkra, közben pedig egy teljesen új kultúrát fedezhetünk fel - mi például elkeveredtünk az arab negyedbe. Útközben narancsfákkal beültetett udvarokat, apró templomokat és hatalmas 8 emeletes bevásárlóközpontokat is láthatunk. 

Piacok, parkok, promenád

Barcelona fő sétálóutcája a hullámos mintázatú járólapokkal kirakott, széles és hosszú La Rambla. Az utca bizony 1,2 km hosszú és a Placa Catalunya valamint a tengerpart mellett álló Colombus-szobor között húzódik. Mindig tele van emberekkel, olyan mint a város ütőere. Korán reggel is jól néz ki, mert ekkor láthatók a mellette épült csodás épületek, de akkor is jó hangulata van, ha estefelé érkezünk. Az utca menént kávézók, bárok, butikok, üzletek, trafikok találhatók.

Mercat de Sant Josep (la Boqueria)Forrás: ©Didier Descouens / Wikipedia.org

Ami ajánlott, hogy ne itt együnk, mert a turisták számára létrehozott éttermek általában csak a fotókon néznek ki jól és drágák is. Egy-két párhuzamos utcával lejebb már sokkal jobb éttermeket találni. Viszont amit ne hagyjunk ki, az egy kóstoló a híres La Boqueira piacon, ami közvetlenül a sétálóutcáról nyílik, és olyan hírneve és vonzereje van, mint itthon nálunk a Nagyvásárcsarnoknak.

Márciusban még kellett a kabát, de csak délelőtt - Placa ReialForrás: Kristina Spisakova/Pixabay

De nekünk még ennél is jobban tetszett a La Rambláról nyíló Carrer de Colom utcán keresztül elérhető, Placa Reial, egy pálmafákkal, kávézókkal és éttermekkel szegélyezett szép tér, közepén gyönyörű szökőkúttal és padokkal a pihenéshez. A 19. századi téren van a Free Walking Tour Barcelona (Runner Bean Torus) találkozóhelye is. Innen indulnak a tematikus séták a város legkülönbözőbb pontjaira. 

Közlekedési tippek
Budapestről Barcelonába a Wizz Air, és a Ryanair diszkont légitársaságok járataival lehet eljutni. A Barcelona-El Prat repülőtérről többféle módon juthatunk be a városba. A RENFE-vonattal (R2 Nord vonal), az Aerobusszal, a Metróval (L9 Sud vonal) és a 46-os busszal. A vonatra és a 46-os buszra érvényesek a gyűjtőjegyek és a napi jegyek is, az Aerobus-ra és a repteret is érintő metróra azonban külön jegyet kell venni. Ha már a városban vagyunk - és pl. ketten utazunk - akkor a T-familiar jegytípus éri meg a legjobban. 10 euróba kerül (2023-ban) és 8 utazásra jogosít fel. Ezt a 8 utazást kettő vagy több személy is használhatja, átadva egymásnak a jegyet, amíg le nem fogy róla az utazási lehetőség. A beléptető kapuk addig nem vonnak le újabb utazást, amíg nem hagyjuk el a metró területét. A jegyet buszon és RENFE-vonaton is használhatjuk.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek