Aszályriadó lépett érvénybe a velencei csatornák kiszáradása miatt

A hetek óta tartó, száraz téli időjárás miatt Olaszországban a tavaly nyári súlyos aszályhelyzet után idén újabb szárazság várható, mivel az Alpokban a szokásosnál jóval kevesebb hó esett – írja a Reuters.

Kiszáradtak a velencei csatornákForrás: NurPhoto via AFP/Alessandro Bremec

Velencében, ahol általában az áradások jelentik az elsődleges gondot, most szokatlan apály van, ami lehetetlenné teszi a gondolák és a vízitaxik hajózását a csatornákon. A problémát több tényező kombinációja okozza – az eső hiánya, a megváltozott tengeráramlatok és az ár-apály változása.

Az olasz folyók és tavak súlyos vízhiányban szenvednek - közölte a Legambiente környezetvédelmi csoport. A Pó, Olaszország leghosszabb folyója, amely az északnyugati Alpoktól az Adriáig húzódik, jelenleg 61%-kal kevesebb vizet tartalmaz, mint általában ebben az évszakban – tették hozzá. 

Mi is beszámoltunk róla, hogy tavaly júliusban Olaszország szükségállapotot hirdetett a Pó körüli területeken, ahol az elmúlt 70 év legrosszabb aszályát szenvedték el - mondta Massimiliano Pasqui klímaszakértő. 

Extrém alacsony a Pó folyó vízszintje isForrás: NurPhoto via AFP/Mauro Ujetto

Az észak-olaszországi Garda-tó vízszintje is rekordmélységre esett vissza, és ezzel egy szabad ösvényen keresztül elérhetővé vált a tó kis szigete, San Biagio. Továbbá egy anticiklon uralja Nyugat-Európa időjárását 15 napja, enyhe hőmérsékleteket hozva, amelyek általában késő tavasszal jellemzők. A legfrissebb időjárás-előrejelzések szerint az elkövetkező napokban megérkezik a szükséges csapadékmennyiség és hó az Alpokba, de addig még Velence úgy fest, mint egy partra vetett hal.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek