Klímafitté változik Bécs egyik legismertebb történelmi tere

A tervek szerint 2024 végére megújul és zöldebb lesz az osztrák főváros egyik legismertebb tere, a Michaelerplatz – adta hírül a turizmus.com.

A tér központi elemét római kori épületek maradványai adjákForrás: Shutterstock/Muellek

Bécs belvárosának egyik legfrekventáltabb helyét, a Graben és a Hofburg között elhelyezkedő Michaelerplatzot 2024 végéig megújítják és klímafitté teszik, miközben megőrzik annak történelmi karakterét.

A térre kilenc extra méretű díszfát ültetnek el, ezen kívül virágágyások, ülőalkalmatosságok, öt ivókút és hűsítő vízpermet invitálja majd pihenésre, beszélgetésre az arra járókat.

Kicserélik a rázós térkőburkolatot is, hogy ezentúl a kerekesszékesek, a biciklisek és a babakocsisok is kényelmesen át tudjanak kelni a téren. Ezenkívül a téren redukálják a fiákerek számát is, és megoldják a lovak miatt keletkező szennyvíz elvezetését is. A Kohlmarkt és a tér közepén található ásatások közötti úttest sétálóutca lesz, a tér többi része pedig lakó-pihenő-övezet.

A felújítás tervezését megnehezítette, hogy a tér központi elemét római kori épületek maradványai adják, amelyeket a 90-es évek elején az osztrák építész, Hans Hollein foglalt építészetileg keretbe. Munkája ma már műemlékvédelem alatt áll. A felújítási munkák várhatóan 2024 februárjában kezdődnek és 8,5 millió euróba kerülnek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek