Szigorítják a e-rollerek használatát Bécsben

Párizsban nemrégiben már a közösségi e-rollerek betiltásáról döntöttek, Bécs egyelőre még szabályozásokkal próbálja csökkenteni a rollerkáoszt a városában.

Május 19-től csak a kijelölt helyeken lehet letenni a közösségi e-rollereketForrás: Shutterstock

Május 19-től csak a kijelölt helyeken lehet letenni a közösségi e-rollereket, szigorúbb lesz az ellenőrzés és a város azonnal elszállíttathatja a szabálytalanul lerakott járműveket, írja a turizmus.com.

A kölcsönrollerek leadására szánt mobilitási pontokat május 19-től piros felfestés fogja jelölni. Ezek százméteres körzetében technikailag is lehetetlen lesz befejezni a kölcsönzést. Ha nincs mobilitási pont a közelben, akkor a rollert az autók számára kijelölt parkolóhelyen kell elhelyezni úgy, hogy minél kevesebb helyet foglaljon.

Jelenleg városszerte mintegy 130 mobilitási pont van, ahol pontonként 8-10 rollert lehet szabályosan visszaadni. Ezek számát az év végére kétszázra szeretnék bővíteni, 2024-ben pedig további száz mobilitási pontot jelölnek még ki.

További változás, hogy a szolgáltatóknak az app-okon keresztül lehetővé kell tenniük, hogy a város tiltott zónákat jelöljön ki, ahol a járművek automatikusan leállnak. Lesznek olyan helyek – például sétálóutcák – is, ahol automatikusan lecsökken a sebességük.

Ilyen tiltott zóna például a kórházak és lakóövezetek környéke, de nem lehet majd rollerrel behajtani a Bécsi Operaház környékére, a Stephansplatzra, a Grabenre, a Kärntner Straßéra, a Naschmarktra, az Albertina előtti térre, a Vorgartenmarktra, a Karmelitenmarktra és a Rabenhof környékére sem, az Innere Mariahilfer Straßén pedig automatikus lelassul a roller.

A szabályok betartását a jövőben a közterület-felügyelők ellenőrzik, akik büntetést is kiszabhatnak, a szolgáltató pedig köteles azonnal megszüntetni a szabálytalanságot. A korábbiakkal ellentétben a város azonnal – előzetes eljárás nélkül – elszállíttathatja (a szolgáltató költségére) a szabálytalanul leparkolt rollert.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek