Bécstől lehetetlen elvenni a címet: Ismét a legélhetőbb város a világon

Ismét Bécs lett a világ legélhetőbb városa egy birt felmérés szerint, amely a világ 173 városát rangsorolta többek között az egészségügy, az oktatás, a stabilitás, az infrastruktúra és a környezet szempontjai alapján.

A The Economist magazin által végzett Economist Intelligence Unit (EIU) 2023-as globális élhetőségi indexén Bécs megbízható infrastruktúrája, kiemelkedő kulturális élete, valamint kifogástalan oktatási és egészségügyi szolgáltatásai miatt nyerte el tavalyhoz hasonlóan az első helyet.

BécsForrás: V_E/Shutterstock

Az évek során többször is az élen álló várost a dán Koppenhága követte, amely szintén megőrizte a második helyét. Míg az ausztrál Melbourne és Sydney az elmúlt években lejjebb került a listán (Sydney nemrég esett ki a top 10-ből, Melbourne pedig 2022-ben a 10. helyen végzett a japán Oszakával), mindketten visszakerültek a listára, és a harmadik és negyedik helyet szerezték meg.

Kanada idén jól képviselte magát, három városa, Calgary, Vancouver és Toronto is bekerült a legjobb 10 közé. Eközben Svájc két top 10-es helyezést kapott, Zürich a hatodik helyet szerezte meg, Genf pedig a hetediket holtversenyben Calgary-val. A japán Oszaka, amely a Covid-hoz kapcsolódó korlátozások visszavonása miatt némileg javult a kultúra és a környezet értékelésében, szintén a legjobb 10 között szerepel.

Bécs bevásárlóutcáiban nem mehéz minőségi árura találniForrás: nick_photoarchive/Pixabay

Érdekesség, hogy az ázsiai csendes-óceáni térség városaiban javult a legnagyobb mértékben az életminőség tavalyhoz képest, amely a tanulmány szerint ezen városok világjárványból való kilábalásának köszönhető. A listán, amely azt a 10 várost rangsorolja, amely a legnagyobbat lépett felfelé a rangsorban, 8 ebben a térségben helyezkedik el. Az első helyezett Wellington (Új-Zéland) 35 hellyel a 23. helyre, Auckland (Új-Zéland) 25-tel, míg Hanoi (Vietnam) 20-al lépett feljebb a Covid-korlátozások feloldásának köszönhetően. Ezen a listán szerepel még az ausztrál Perth, Kuala Lumpur (malajzia), Dzsakarta (Indonézia) és Hong Kong. A lista 4-ik helyezettje a szomszédos Bukarest, amely 21 helyett mozdult felfelé a 99. helyen végzett.

Bécs, naplementébenForrás: Shutterstock/Photo.Ua

Bár Európa erősen szerepelt a legélhetőbb városok rangsorán, azon a listán is dominált, amelyen a legnagyobb visszaesést elszenvedő városok szerepelnek. A rangsort Edinburgh vezeti, amely 23 helyet esett vissza, ezt a svédországi Stockholm követi, majd két egyesült államokbeli város, Los Angeles és San Diego következik. Az Egyesült Királyság fővárosa, London is sokat csúszott vissza a rangsorban, és a rangsorban szerepel még az angliai Manchester, a hollandiai Rotterdam, és a franciaországi Lyon is.

Íme 2023 legélhetőbb városainak listája az Economist Intelligence Unit (EIU) szerint:

1. Bécs, Ausztria
2. Koppenhága, Dánia
3. Melbourne, Ausztrália
4. Sydney, Ausztrália
5. Vancouver, Kanada
6. Zürich, Svájc
7. Calgary, Kanada
8. Genf, Svájc
9. Toronto, Kanada
10. Oszaka, Japán, Auckland, Új-Zéland

Forrás: Economist Intelligence Unit

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek