Ellopták XVI. Benedek pápa egyik mellkeresztjét egy bajorországi templomból

Ellopták a néhai XVI. Benedek pápa különleges eseményeken viselt mellkeresztjét egy bajorországi templomból. Az ékszert nappal - hétfőn 11:45 és 17 óra között - lopták el a traunsteini Szent Oszvald-templomból, ahol a néhai katolikus egyházfő hagyatékának egy részét őrzik.

A traunsteini Szent Oszvald templomForrás: AFP/Peter Kneffel

Az ismeretlen elkövetők felfeszítettek egy falba ágyazott vitrint és kiemelték belőle a mellkeresztet, emellett feltörték a templom folyóiratokat árusító standjának pénztárgépét is, amelyből ismeretlen összeget tulajdonítottak el.  

A Joseph Ratzinger néven született pápa a traunsteini egyházközségben kezdte meg egyházi pályafutását 20. század közepén.

A templomban őrzött pápai mellkeresztet gyakran viselte különleges alkalmakkor, például a vatikáni Szent Péter-bazilikában tartott miséin vagy fontos audienciákon és fogadásokon.

A BR beszámolója szerint az ékszer valószínűleg nem aranyból készült, hanem aranyozott, de díszíti egy drágakő is. Anyagi értéke nem ismert, az eszmei értéke viszont "természetesen hatalmas" - nyilatkozott Ludwig Waldinger, a nyomozást vezető tartományi bűnügyi hivatal (LKA) szóvivője.

XVI.Benedek pápa gyakran hordta a mellékszert a vatikáni Szent Péter-bazilikában tartott miséinForrás: AFP/Gabriel Bouys

Joseph Ratzingert 2005-ben választották meg pápának. Hivatalából 2013-ban távozott. Hat évszázada az első egyházfő volt, aki lemondott tisztségéről. A nyugalmazott pápa 95 éves korában, 2022. december 31-én hunyt el.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek