Afrikától Irakig: Ezekben az országokban járt Ferenc pápa hazánk előtt

2021-es villámlátogatása után holnap ismét Magyarországra érkezik a katolikus egyházfő, Ferenc pápa. Az április 28-a és 30-a között tartott apostoli út a 41. lesz a Szentatya Olaszországon kívüli utazásainak sorában. Ferenc pápa 2013. márciusa, azaz pápává választása óta megjárt hét afrikai országot, a Fülöp-szigeteket, Dél-Koreát és Mianmarba, Irakba is ellátogatott. Az esemény kapcsán mutatjuk a legkülönlegesebb országokat, néhány fotóval a népszerű látványosságaikról, de előtte a budapesti programról.

A három nap alatt a Szentatya találkozik a papság és a szerzetesek képviselőivel a Szent István-bazilikában, a szegényekkel, a menekültekkel és segítőikkel az Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban, a fiatalokkal a Papp László Sportarénában és a tudomány képviselőivel a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. Április 30-án pedig a Kossuth Lajos téren tart szentmisét, amelyen külön regisztráció nélkül a biztonsági ellenőrzést követően bárki részt vehet. A részletes porgramról az esemény hivatalos weboldalán tájékozódhatsz

MarokkóForrás: Shutterstock

Válogatás Ferenc pápa utazásai közül

2014. augusztus 13-18. Dél-Korea: A VI. Ázsiai Ifjúsági Világtalálkozó alkalmából érkezett apostoli vizitre Dél-Koreába, ahol huszonöt éve nem járt katolikus egyházfő. Ez volt a Szentatya harmadik útja, előtte a brazíliai Rio de Janeiróban tett Apostoli látogatást, majd pedig Szentföldi zarándoklaton járt Jordániában, Palesztinában és Izraelben. Szöuli látogatása még figyelemre méltóbb, ha tekintetbe vesszük, hogy Dél-Korea hagyományosan buddhista ország, a fiatalok többsége pedig egyáltalán nem vallásos.

Dél-KoreaForrás: D Ramey Logan/Wikipedia

2015. január 12-19. Srí Lanka, Fülöp-szigetek: Ázsiai apostoli látogatása során Srí Lanka fővárosába Colomboba érkezett, majd Madhuba repült tovább, ahol a Miasszonyunk-kápolnában tartott imádságot. A Fülöp-szigeteken az elnök hivatalos rezidenciáján, a manilai Malacañan-palotában mondott beszédet, majd a Szeplőtelen Fogantatás bazilikában tartott szentmisét. Innen Tacloban kikötővárosába utazott, hogy a Yolanda tájfun túlélőivel találkozzon.

Fülöp-szigetekForrás: robertharding via AFP/Michael Runkel/Michael Runkel

2015. november 25-30. Afrikai országok: A földrészen tett első apostoli látogatásán Kenyát (november 25-27.), Ugandát (november 28.) és a Közép-afrikai Köztársaságot (november 29-30.) kereste fel. Majd 2019. március 30-31. Marokkóba látogatott, ahol találkozott VI. Mohamed marokkói királlyal, és megbeszélést folytatott a többségében muszlim észak-afrikai ország katolikus közösségének vezetőivel. 2019-ben apostoli látogatást tett Mozambikban (szeptember 4-6.), Madagaszkáron (szeptember 7-8.) és Mauritiuson (szeptember 9-10.).

MadagaszkárForrás: Shutterstock

2017. november 26-december 2. Mianmar, Banglades: A buddhista többségű Mianmarban először járt katolikus egyházfő. Ferenc pápa a Yangonban lévő elnöki palotában mondott beszédet. A világ negyedik legnépesebb muszlim államának számító Banglades fővárosában, Dakkában a Mianmarból elűzött, muszlim vallású rohingja menekültekkel is találkozott.

MianmarDANIEL JULIE/ DSC010/Myanmar/Yangon/Paya Shwédagon Pagoda/Main Golden Stupa/wikipedia

2019. május 31-június 2. Románia: Pasztorális és ökumenikus jellegű apostoli látogatása során személyében első alkalommal járt Erdélyben pápa. A romániai katolikusok többségét alkotó magyar hívőket június 1-jén a csíksomlyói hegynyeregben kereste fel, százezres tömeg előtt mutatott be szabadtéri szentmisét. Június 2-án az erdélyi Balázsfalván hét román vértanú görög katolikus püspököt avatott boldoggá, és a helyi roma közösséghez ellátogatva bocsánatot kért a történelmi diszkrimináció miatt, amely a katolikus egyháztól sem volt idegen.

ErdélyForrás: Bodka/Wikipedia

2019. november 19-26. Thaiföld, Japán: Thaiföldön (november 19-22.) találkozott X. Ráma királlyal, a buddhista közösség vezetőjével, ázsiai katolikus püspökökkel és felkereste az ország katolikus mártírjainak sírjait. Személyében 38 év után látogatott ismét katolikus egyházfő Japánba (november 23-26.), ahol Nagaszakiban és Hirosimában tisztelgett a második világháború végén ledobott atombomba áldozatai előtt. A japán katolicizmus központjában, Nagaszakiban tartott misét, és találkozott a 2011. március 11-i fukusimai földrengés és szökőár áldozataival is.

ThaiföldForrás: OH studio image gallery/shutterstock.com

2021. március 5-8. Irak: Történelmi jelentőségű apostoli látogatást tett, mivel első alkalommal látogatott el katolikus egyházfő Irakba, és egyúttal első ízben járt pápa többségében síita muszlimok lakta országban. Útja során többek között fogadta őt Musztafa al-Kádimi iraki miniszterelnök, vallásközi találkozón vett részt Ur városában, majd Nedzsefben, a második legnagyobb muzulmán zarándokhelyen a legbefolyásosabb iraki síita vallási vezetővel, Ali asz-Szisztáni nagyajatollahhal találkozott.

IrakForrás: Shutterstock

Ferenc pápa magyarországi tartózkodását péntekről vasárnapig folyamatosan követhetitek a HírTV-n. Az előkészületekről és a Szentatya programjától minden részletet itt találtok.

Forrás: vasarnap.hu, The Holy See

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek