Videó: Horvátországban egy hétezer éves utat találtak a tenger mélyén

Horvát régészek bukkantak egy hétezer éves út maradványaira  az Adriai-tenger alatt, Soline település közelében, Korcula szigetén, Korcula várostól mindössze 2 kilométer távolságra – közölte a zárai (Zadar) egyetem.

Korčula kedvelt üdülközpont - illusztrációForrás: Pixabay / Készítette: Joëlle Moreau

A búvárrégészek a tengeri iszap lerakódásai alatt fedezték fel a kövekkel gondosan kirakott utat, amely összekötött egy mesterségesen létrehozott őskori települést Korcula szigetének partjával. Az út négy méter széles volt, és 7000 ezer évvel ezelőtt azon jártak az emberek - tették hozzá. Nézzétek a lenyűgöző leletet!

Az elsüllyed szigetet már korábban megtalálták, és az ott fellelt famaradványok szénizotópos kormeghatározása egyértelműen kimutatta, hogy a rajta lévő település Kr.e. 4900-ban már létezett.

Eközben Korcula szigetének másik oldalán a zárai egyetem régészei további kutatásokat végeztek a Gradina-öbölben, Vela Luka közelében. Igor Borzic, a kutatás vezetője ugyanis furcsa építményeket vett észre az öböl tengerében, így a Soline lelőhelyen búvárkodó régészcsoport átvizsgálta a Gradina-öböl középső részét is.

Mindenki nagy örömére kiderült, hogy körülbelül négy-öt méter mélységben, a solineivel szinte teljesen megegyező település létezett - emelte ki a sajtóközlemény.

A lelőhelyről a neolitikus korszakból származó leletek, egyebek között kovakő pengék, kőbalták és malomkőtöredékek kerültek elő, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek