Fókamama és borja miatt zárták le egy ideig a népszerű hawaii strandot

Egy ideig nem lehetett megközelíteni a népszerű hawaii fürdőhely, Waikiki egy terjedelmes szakaszát. A múlt hónapban azért kerítették el a Kaimana-strandot, hogy megvédjenek egy anyafókát, Kaiwit és párnapos kölykét, Paulanit. Állami természetvédelmi őrök éjjel-nappal felügyelet alatt tartották a lezárt részt.

A szoptatás befejezését követően a kölyköt elválasztották anyjától és máshova helyezték el az ott született hawaii barátfókaborjút, így újra megnyitott a fürdőzők előtt a strand. A Kaimana-strandon áprilisban született fókabébi az elmúlt hétvégén hagyta abba a szopást, ezután a természetvédelmi hatóságok egy titokban tartott helyre telepítették át.

A veszélyeztetett fókafaj nőstényei hat éve kezdték el ellőhelyként használni Kaimana Beachet, a helyiek és a turisták körében is közkedvelt fürdőző- és napozóhelyet, konfliktusba kerülve a partszakasz érintetlen fehér homokja által odavonzott nyaralókkal.  

A hatóságok különösen nagy gondot fordítanak a konfliktusok megelőzésére azóta, hogy tavaly egy kaliforniai turista túl közel ment egy fókához és borjához, és az anyaállat magával húzta a víz alá a hatvanéves fürdőzőt, sérüléseket okozva az arcán, a hátán és a karjain.

A fókanőstények vehemensen védik a borjaikat - illusztrációForrás: Hemis via AFP/Cordier Sylvain

A hatóságok már máskor is kerítettek el strandszakaszokat egy-egy fókaborjú születése után, de még sosem zártak le olyan nagy területet, mint idén. A szoptató fókák harciasan védelmezik kölyküket, és a hatóságok azt tanácsolják a nyaralóknak, hogy amíg az anyák szoptatnak, inkább a tengerpart más strandjai közül válasszanak maguknak egyet a pihenésre és szórakozásra.

Paulani volt 2017 óta a negyedik fókabébi, amely a Kaimana-strandon jött világra. Kevesebb mint 1600 hawaii barátfóka él vadon, az emlősök megzavarása szabálysértésnek számít, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek