Több ezer fókatetem sodródott partra Oroszországban

Körülbelül 2500 fókát találtak holtan a Kaszpi-tenger partján Oroszország déli részén – adta hírül az Euronews.

A Kaszpi-tengeri fókák a Természetvédelmi Világszövetség listája szerint veszélyeztetettnek minősülnekForrás: AFP/Handout

A tömeges kihalásnak valószínűleg természeti okai voltak, nem pedig halászat vagy vadászat – közölték tisztviselők. Az oroszországi Dagesztán tartomány hatóságai mintákat gyűjtöttek a fókáktól, hogy megállapítsák a halál okát. A regionális tisztviselők a hétvégén arról számoltak be, hogy 700 elpusztult fókát találtak a tengerparton, de az orosz természeti erőforrások és környezetvédelmi minisztérium dagesztáni részlege később 2500-ra emelte a számot. Zaur Gapizov, a Kaszpi-tengeri Környezetvédelmi Központ vezetője nyilatkozatában azt mondta, hogy a fókák valószínűleg néhány hete pusztultak el. Hozzátette: semmi jele annak, hogy mérgezés vagy halászat okozta volna a halálukat.

A kaszpi-tengeri fókák – az egyetlen emlős a Kaszpi-tengerben – a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) vörös listáján a veszélyeztetett fajok közé tartoznak. Míg 1900-ban több mint egymillió fóka élt ebben a régióban, a túlhalászás és az élőhelyek pusztulása miatt egy évszázaddal később már csak 70 ezer fóka maradt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek