Kilencvenegy vulkánt találtak az Antarktisz alatt!

Kilencvenegy vulkánt találtak az Antarktisz alatt!

Mondhatni időzített bombát találtak a tudósok a jég és hó világában. Egy kilencvenegy vulkánból álló régiót fedeztek fel az Antarktisz alatt, amelyből ha egy is kitör, az komoly következményekkel jár majd az egész bolygóra nézve - írja a Guardian.

A Föld legnagyobb összefüggő vulkanikus területe Kelet-Afrikában van, de eltörpül ahhoz képest, amire most bukkantak. Az antarktiszi vulkánok két kilométerrel a jégpáncél alatt, a földrész nyugati részén húzódnak. Nagyságuk 100 és 3850 méter között változik, és egyelőre vastag jég borítja őket.

Azt még nem tudni, hogy mennyire aktívak, ezért a geológusok most gőzerővel dolgoznak azon, hogy ezt kiderítsék. "Beláthatatlan katasztrófát indítana el, ha kitörne bármelyik, hisz az megbolygatná az egész pajzsot, az olvadás pedig tovább súlyosbítaná az éghajlatváltozás környéken tapasztalható, aggasztó jeleit. Gyakorlatilag felgyorsítaná a globális felmelegedés káros következményeit" - mondta Robert Bingham, a jégmezők szakértője.

Törésvonalak az Antarktiszon. Fotó: NASA Goddard Space Flight CenterForrás: Travelo

 A geológusok szerint egyébként a jég alatt, a tengerfenéken még több felfedezésre váró vulkán van. A legaggasztóbb az egészben az, hogy a legaktívabb vulkanikus tevékenység többnyire ott jelentkezik a Földön, ahol egy vulkáni terület elveszti a jégtakaróját. A feltételezések szerint a jégsapka takarása illetve nyomása nélkül a vulkánok "megkönnyebbülnek" és felébrednek álmukból, tehát aktívvá válnak. Ha ez az Antarktiszon is megtörténik, irdatlan mennyiségű jég olvadna meg, ami jócskán megemelné az amúgy is növekvő tengerszintet - írja a lap.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek