Ismét kitört Indonézia legrobbanékonyabb vulkánja

Ismét kitört szombaton a Merapi tűzhányó Indonéziában, hamuval borítva be a környékbeli településeket – közölte az ország földtani intézete. A Merapi Közép-Jáva tartomány és Yogyakarta határán fekszik, és Indonézia egyik legaktívabb tűzhányója, írja az MTI.

Március 12-én ilyen hamufelhőt köpött ki magából a vulkánForrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Wf Sihardian

"A vulkán szombaton 12.12 órakor tört ki helyi idő szerint" – tudatta az intézet, hozzátéve, hogy a hegyből az elmúlt héten 19 alkalommal bugyogott fel láva és 553 vulkáni eredetű földrengést okozott. A hatóságok felszólították az embereket, hogy kerüljék el a Merapi 7 kilométeres körzetét, és ne menjenek a tűzhányónál eredő folyókhoz.

Jól látható lávafolyam indult meg a hegy oldalán - a Tunggularum mevű faluból fotózvaForrás: AFP/Devi Rahman

Az elmúlt hónapokban a szakemberek 3-as szintű riasztást adtak ki rá, ami azt jelenti, hogy számítottak olyan kitörésre, amely súlyosan érintheti a hegy környékén fekvő területeket. 

Utoljára tavaly augusztusban tört ki a Merapi. A 2968 méteres hegy Yogyakarta közelében található, egy ősi városban, ahol több százezer ember lakik. A város évszázadok óta a jávai kultúra központja, és a királyi dinasztiák székhelye.  

Hamuval borította be a környező falvakatForrás: NurPhoto via AFP/Rizqullah Hamiid/NurPhoto/Rizqullah Hamiid

A Merapi Indonézia több mint 120 aktív vulkánja közül a legrobbanékonyabb, és az egyik legaktívabb világszerte. Gyakori, hogy a kitörések néhány napig is eltartanak. Indonézia, a 270 millió emberből álló szigetcsoport, hajlamos a földrengésekre és a vulkáni tevékenységekre, mert a Csendes-óceán "tűzgyűrűje" mentén, a patkó alakú szeizmikus törésvonalak sorában fekszik. A Merapi 2010-es kitörésében 347 ember halt meg.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek