Ezen a helyen olyan fülsiketítő a csend, hogy a szívverésünket is halljuk

Tévedés, ha valaki azt gondolja, hogy egy vidéki helyszín nyerheti el a világ legcsendesebb helyének járó címet. Az is téved, aki azt feltételezi, hogy távol a civilizációtól lelhetünk rá, hiszen komoly tervezés előzte meg annak a helyiségnek a megépítését, ahol a saját szívverésünket és lélegzetvételünket is élesen hallhatjuk.

A csend ereje

A csend aranyat ér és sokszor vágyunk is rá – hacsak nem a világ legcsendesebb szobájában találjuk magunkat, ahonan viszont egy rövid idő után a legtöbben elmenekülnének. A Microsoft 2015-ben építette meg a Guinness-rekordok könyvében is szereplő kamrát, a bolygó legcsendesebb helyeként. A cég redmondi (Washington állam) székhelyének visszhangtalan kamrájában egy 2015-ben elvégzett „ultraérzékeny teszt" során -20,3 decibel (dB) átlagos háttérzaj-eredményt mértek.

Redmondban, a Microsoft épületében építették meg a világ legcsendesebb helyiségétForrás: Derrick Coetzee, Wikipedia

Ezt úgy képzeljük el, hogy a nyugodt légzés 10 dB-en hallható egy normál helyiségben, egy halk suttogás pedig 30 dB-en. Az általunk rendkívül csendesnek tartott környezetek általában hangosabbak, mint az emberi hallásküszöb, ami 0 decibel körül van. Egy könyvtári olvasóteremben a "zaj" például kb. 40 decibel, ha nem szűrődik be a külvilág hangja.

Ezt tapatsztaljuk a visszhangtalan kamrában

Csak nagyon kevesen képesek kibírni, hogy hosszabb ideig – legfeljebb egy óráig – a szobában tartózkodjanak. Néhány perc múlva ugyanis már el kezdjük hallani a saját szívverésünket és a lélegzetünket.

Utána már a csontjaink ropogását és a vérünk áramlását is halljuk.

A visszhangtalan (visszhang nélküli) kamra lényege nem az, hogy semmit sem hallunk, hanem az, hogy eltávolít minden egyéb külső zajt, lehetővé téve hogy saját testünk hangjait hallgassuk. Csak halál esetén „hallgat el" teljesen a testünk.

Komoly mérnöki kísérletek folynak ittForrás: RAEng_Publications/Pixabay

De a teljes csend fokozatosan elviselhetetlen fülzúgássá válik.

Ez valószínűleg ahhoz vezet, hogy elveszítjük az egyensúlyunkat a visszhang hiánya miatt a helyiségben, ami rontja a térbeli érzékelésünket.

A zaj, illetve annak hiánya jól mérhetőForrás: RAEng_Publications/Pixabay

Ha elfordítod a fejedet, még annak a mozdulatát is hallod. Hallhatod, ahogy lélegzel, ami elég hangosan szól" – mesélte Hundraj Gopal, a Microsoft kamara fő tervezője.

A tér kialakítása két évig tartott. Hat beton- és acélrétegből áll, és kissé elválik a környező épülettől. Lent egy sor rezgéscsillapító rugó található. Belül a padlóra, a mennyezetre és a falakra üvegszálas ékek vannak felszerelve, hogy megtörjék a hanghullámokat, mielőtt azok visszaverődnének a helyiségben. Nézzetek körül, és azt is látni fogjátok, hogyan mérték meg a rekord értékű csendet!

Eközben egy másik visszhangtalan kamra is azt reméli, hogy elnyerheti a világ legcsendesebb helyisége címet. A teret tervező Steven J. Orfield szerint a minneapolisi Orfield Laboratories-ban található szoba „jogos mérést" ért el „-24,9 dBA" értékkel. Ez valóban új rekord lenne. Orfield jelenleg a Guinness rekordokat kezelő csapat „értékelésére vár.
(Forrás: nypost.com)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek