Két hónap alatt több mint 370 delfintetemet sodort partra a víz a Gascogne-öbölben

Az állatvédők szerint fogytán az ideje a Franciaország nyugati partjainál élő delfineknek, hiszen a legutóbbi megfigyelések szerint, 2022. december 1. és január 25. között nem kevesebb mint 370 delfintetemet regisztráltak a Gascogne-öbölben.

A felirat: "Delfinek ezrei pusztulnak el Franciaországban évente, csak azért, hogy mi halat ehessünk" - és ez a kép még nem is olyan borzasztóan szomorú, mint a többi; az elpusztult delfin egy nappal a figyelemfelhívó tüntetés előtt vetődött partraForrás: Hans Lucas via AFP/Maylis Rolland / Hans Lucas/Maylis Rolland

Éppen ezért, a La Rochelle Egyetemhez tartozó Pelagis tengeri emlős- és madármegfigyelőközpont tudósa, valamint a Sea Shepherd France tengervédelmi csoport is azt szorgalmazza, illetve felszólítást küldtek a kormány felé, hogy tiltsák be a halászatot azokon a területeken, ahol ezek az állatok sűrűn előfordulnak - olvasható a Theguardian.com cikkében.

A delfinek pusztulását elsősorban az elhagyott, levágott halászhálómaradványok okozzák, illetve maguk a halászhajók, melyek halálos sérüléseket okoznak az állatoknak.

És sajnos sok esetben a szerencsésnek elkönyvelt szabadítási és visszaterelési műveletek sem segítenek a delfineken, mert az állatok a sokk hatására nem úsznak tovább, megfulladnak és a testük alámerül a tengerben.

A szakemberek és az aktivisták is úgy vélik, hogy az 1990-es évek óta, a halászhálókba gabalyodás okozza a tengerpartokon télen partra vetődő delfinek pusztulásának 90 %-át.

A tavalyi évben 669 delfint találtak a francia strandokon, a legtöbbet december közepétől április elejéig, amikor a szürke tőkehal és tengeri sügér horgászati szezonja tartott. Ilyenkor a legtöbb halászhajó nem kímél senkit és semmit.

A Sea Shepherd csoport egyik kollégája éppen úton a tengeren, járőrözés közbenForrás: AFP/Loic Venance

A Sea Shepherd France csoport tagjai már 6. éve készítenek olyan videókat, melyek megmutatják, hogy egy-egy halászati szezon alatt miként esnek áldozatul a delfinek a halászhálóknak, és hogy a halászok milyen könyörtelenek tudnak lenni ezekkel az állatokkal, ha haragosan nekik esnek, mert elszakadt a hálójuk. A videók arra kellenek, hogy láthatóvá váljon az igazi probléma. 

De ugyanekkor, a Pelagis tengeri emlős- és madármegfigyelőközpont azt is kijelenti, hogy nem az a céljuk, hogy teljesen beszüntessék a halászatot a környéken, hiszen ezzel megélhetéseket veszélyeztetnének, hanem csak bizonyos zónákat kéne lezárni a hajók elől, előre meghatározott időszakokra. A halászok pedig kapjanak pénzbeli kompenzációt. Ez lenne az a megoldás, ami mindkét félnek kedvez, és talán meg is valósítható.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek