Top 5 izgi program Londonban, ami szinte ingyen van

London nem az olcsó úti célok közé tartozik. De ha alaposan utána nézünk a látványosságoknak, a programoknak és a kedvezményeknek, akkor ezt a metropoliszt is igazán kiélvezhetjük egy halom pénz nélkül is. Íme pár látnivaló és program, ami kisebb büdzsével is feledhetetlenné teszi a rég várt londoni kirándulásunkat.

Nálunk minden hasonló lista elején ott van egy sétáló túra, mert ez az egyik leginformatívabb és könnyebb módja a város felfedezésének. Ahogy már korábbi Bari cikkünkben is írtuk, Londonban is vannak Free Walking Tour-t szervező közösségek, amiknek az a lényege, hogy nincs a sétának egy meghatározott ára, csak „borravaló" jellegűen működik. Ha a sétára szánt költségvetésünk valahol egy kávé és egy mozijegy ára között van, az már bőven elegendő.

Az oldalon jelenleg 5 különböző túrához lehet becsatlakozniForrás: Free London Walking Tours screenshot

Mindig is érdekelt, hol követtel el borzalmas tetteit Hasfelmetsző Jack? Szeretnénk felfedezni London utcai művészetét? Esetleg mindenünk a Buckingham Palota, és saját szemünkkel látnánk az őrségváltást? Akkor a Free London Walking Tours sétái jó választások lehetnek.

Mindenki múzeuma tele csodákkal

London válasza a Louvre-ra, ez a British Museum, és még belépőjegy sincs, bár egy kis sorban állásra számítani kell, hiszen nagyon sokan szeretnének ide is bejutni. Gyakorlatilag egy teljes napot is eltölthetünk itt az állandó kiállítások és műremekek között. Az ingyenes jegyekről érdemes tudni, hogy bár ingyen vannak, ajánlott az érkezésünk időszakára online „megvenni", hogy a sok látogató ellenére biztos bejussunk.

A múzeum év eleji időszakos tárlatai között is találunk ingyenesen látogatható kiállításokat, illetve január 20-án (ha valaki éppen Londonból olvas bennünket), a múzeumon belül a koreai Seloal-t, vagyis a koreai holdújévet ünneplik, zenés, táncos és színes előadásokkal; a megtekintése ingyenes.

Piknik az Alexandra Palace parkjában

Adja az ég, hogy szép időt fogjunk ki mikor Londonba utazunk. Ha szerencsével járunk, és van egy napunk, amikor úgy tehetünk, mintha nem rohannánk sehova, akkor sétáljunk el a város északi részén található Alexandra Palace-hoz (a helyiek körében csak Ally Pally), ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a városra.

Alexandra Palace és Park, Észak-LondonForrás: Shutterstock/Cktravels.Com

Innen megláthatjuk a város másik arcát is, a kígyózó barna téglaházak sorait. Innen nézve London szűkösnek, egyhangúnak és rozogának tűnik, de közben egy élő történelemkönyv, ami azt mutatja meg, hogyan is nézett ki a város az iparosodás korszakában. Ellentét: a park tavacskáján még hatalmas hattyúcsónakokkal is csónakázhatunk. 

Egy kis angoltudással a közönség tagjai lehetünk

Nem árt hozzá egy kis angoltudás, meg egy kis előrelátás, de ezt leszámítva teljesen ingyen bekerülhetunk a BBC showműsorainak helyszíni nézői közé. A legtöbb felvételre Londonban kerül sor, de olyan is van, amit Manchesterben vagy éppen Glasgow-ban vesznek fel.

The Infinite Monkey Cage (A végtelen majomketrec) a Radio4 díjnyertes tudományos komédia sorozataForrás: www.bbc.co.uk/showsandtours

Legyen szó talkshow-ról, zenei műsorokról, vitákról, gasztronómiai beszélgetésekről vagy quiz show-ról; ha tudjuk mikor utazunk, nézzünk körül a BBC oldalán a nyitott műsorok között, jelentkezzünk, és nagy valószínűséggel az adott estére meg is van egy egyedi programunk. A helyek legalább egy hónappal az aktuális show előtt lefoglalásra kerülnek, így érdemes időben előre tervezni.

Sétáljunk egyet Brightonban

A vonatozás Londonban rendkívül drága, néha egy egyórás út annyiba kerül, mint egy olcsó repülőjegy Európán belül. De ha mindenképpen szeretnénk kiszabadulni a nagyvárosból, nézzünk körül Brighton-ban, ahova holtidényben például egész olcsón oda-vissza utazhatunk.

Miután odaértünk, végigsétálhatunk a Brighton Pier-en a különleges boltok és éttermek között. A part mentén pedig forró fish&chips vár ránk. Jó ha tudjuk, hogy Brighton-ban szinte kultusza van az antikvitásoknak; csoda szép, filmbe illő üzletekben a legszebb régi tárgyakat találjuk és töredékéért, mint Londonban. Ha még marad időnk, és tényleg művészetkedvelők vagyunk, akkor a Royal Pavilion kínai értéktárgyainak tárlatát se hagyjuk ki. Ide már van belépő, de az audio guide ingyenes hozzá.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek