A világ leghíresebb országútja ráncfelvarrást kap

A történelmi 66-os út az Egyesült Államok és a világ egyik leghíresebb országútja. Manapság leginkább a muzeális értéke miatt népszerű, és többnyire csak a turisták és megszállottak keresik fel a közel 4000 kilométeres út egy-egy szakaszát.

A 66-os út nem mindig jelenik meg a Google Térképen, pedig létezik. Szokták a „Az országutak anyja", illetve „Az Egyesült Államok főútja" néven is emlegetni. Chicago belvárosának szívéből indul, és nyolc államon keresztül szeli át a kontinenst, míg Santa Monicánál meg nem érkezik a Csendes-óceánhoz. Végtelen termőföldeken, elfeledett városokon és látványos sivatagi tájakon halad keresztül, vintage neonfelirattal ellátott útszéli éttermek és motelek, Art Deco-stílusú benzinkutak szegélyezik.

66-os amerikai országútForrás: Shutterstock

A 66-os országút építése 1926-ban kezdődött azzal a céllal, hogy összekösse a keleti és a nyugati országrészeket. Az átadást követően folyamatosan hosszabbították különböző szakaszokkal, ezért a köztudatban az 1938-ban átadott útvonalként maradt meg. A '60-as évek elején az államközi autópályák megjelenésével a kisebbrangú utak, mint amilyen a 66-os, kezdtek elnéptelenedni, mivel az új utakon nagyobb volt a megengedett maximális sebesség. Az országút pedig egy időre szinte teljesen kihalttá vált, egyes szakaszok pedig kezdtek a szó szoros értelmében eltűnni.

A Blue Swallow Motel Új-Mexikó állambanForrás: Nagel Photography/Shutterstock

Az út által érintett államok 1990-ben kezdtek rájönni arra, hogy egy óriási jelentőségű autóút halad át a területükön. Minden idők leghosszabb, legöregebb és egyben legzsúfoltabb autóútja muzeális értékekkel bír, így az országút megtartása kulcsfontosságú. Irtózatos iramban elkezdték hát az autóutat finoman felújítani és ezzel együtt kapta meg a Történelmi 66-os út címet is. A burkolatra elkezdték felfesteni a 66-os szimbólumát, valamint az állam nevét, hogy hol is tart az autópálya éppen.

A ma már múzeumként funkcionáló Hackberry volt Arizona állambanForrás: Andrey Bayda/Shutterstock

Az ország legszebb útjait felkaroló National Scenic Byways Program most újabb 1 millió dollárt adott a történelmi országút felújítására. Az összegből egy oklahomai egy mérföldes útszakaszon tervezik javítani a biztonságot az erre kerékpározók és autóvezetők számára. Az út új kanyarodási sávot kap, és fejlesztik a leálló sávokat is.

Ez az út egyike annak a több mint harminc, különlegesen szép helyeken végighaladó útvonalnak, amelynek felújítását 29 államban összesen 21,8 millió dollár értékben támogatják.

Forrás: Travel + Leisure, theroute-66.com, Wikipedia

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek