Ilyen a mesében sincs - Az ámulatba ejtő Antilop-kanyonban jártunk

Amerikai körutazásunkat folytatva a következő állomás a délnyugat legnépszerűbb, legtöbbet fényképezett, keskeny, vízvájta látnivalójához, az Antilop-kanyonhoz vezetett. Mi a kalandvágyóknak ajánlott Alsó Antilop-kanyon túrát választottuk, ahol meredek lépcsőkön és létrákon közlekedve jutottunk le az ezernyi színű álomvilágba. 

Lenyűgöző formák és színek az Antilop-kanyonbanForrás: Gáll Franciska

A több millió éves víz- és szél-erózió által formált csodálatos kanyont az egykor a területen kóborló antilopcsordákról nevezték el. Az Arizona állambeli Page város közelében található kanyon meglátogatásához csak vezetett túrák keretében lehet eljutni. Érdemes az interneten előre jegyet venni, mert a túrák korlátozott létszámmal indulnak és a helyek gyorsan betelnek.

A veszélyeket rejtő kanyonrendszer

A kanyontúrákat egytől-egyig navahó indiánok vezetik, akik 6 fős kiscsoportokba osztottak minket és meséltek nekünk életútjúkról, érdekességeket az Antilop-kanyonról és megmutatták, hogyan készíthetjük el életünk legszebb fényképeit. Megtudtuk, hogy ezek a varázslatos színű hasadékok úgy alakulnak ki, hogy mikor sok esővíz összegyűlik, a homokot magával ragadva beömlik a kanyonba, azok pedig idővel egyre mélyülnek, a széleik pedig lekerekednek. A lenyűgöző színeket a napfény játéka alakítja.

Mintha egy másik bolygón ébredtem volnaForrás: Gáll Franciska

Igen ám, csakhogy ez az ámulatba ejtő és bonyolult kanyonrendszer komoly veszélyeket is rejt. A csapadékos évszakban gyorsáradások alakulhatnak ki, melyek pillanatok alatt elárasztják a kanyont, és utóbbi években több emberi is életét vesztette itt úgy, hogy már nem tudtak kimenekülni és megfulladtak a szűk járatokban. Ezért a túravezetők mai napig is szigorúan ragaszkodnak ahhoz, ha csak a környéken is esik az eső, a túrákat nem tartják meg. A lépcsőkön és létrákon pedig figyelmeztetnek, hogy kifejezetten tilos és balesetveszélyes fotózni.

Az Antilop-kanyon a balesetveszély miatt csak túravezetővel látogathatóForrás: Gáll Franciska

A Felső Antilop-kanyon túra a népszerűbb útvonal, mivel oda több napfény jut be a 120 méter magasságot elérő falak közé, de az Alsó Antilop-kanyon túra is hasonlóan lenyűgöző, bár szűkössége valamint meredek lépcsői miatt inkább a kalandvágyóbb turistáknak ajánlják. Mindkét túra 1 órán belül teljesíthető, ha a felső és alsó kanyonokat is szeretnénk megnézni, az 170 dollárba kerül, csak a Felső Antilop-kanyonba a belépőjegy 150 dollárért, az Alsó Antilop-kanyonba 90 dollárért vásárolható meg.

Lenyűgöző színek világa

A kanyonban lélegzetelállító színek, fények, és alakzatok tárultak elénk. Olyan volt, mintha egy teljesen más világba csöppentünk volna. Csak kapkodtuk a fejünket és a telefonunkat, nem tudtuk, hogy most gyönyöködjünk vagy inkább fotózzunk. Elhatároztuk, hogy előrször megcsináljuk a "kötelező fotókat", hogy utána legyen időnk mindent alaposan szemügyre venni és örök emlékeket gyűjteni. A kanyon minden egyes szeglete másért volt érdekes. Az örvénylő mintázatot felvevő falak a bejutó napfény hatására sárga, narancssárga, a vörös, a rózsaszín és lila színek különböző árnyalatiban pompáztak. Az indián túravezetőnk nagyon készséges volt, segített a jó szögeket megtalálni, és rólunk is csodálatos képeket készített. 

A narancssárga ezernyi színeForrás: Gáll Franciska

A túra végén újra a felszínre érkezve, olyan volt, mintha egy mesebeli álomból ébredtünk volna. Az Antilop-kanyon szerintem olyan hely a világon, amelyet egyszer az életben mindenkinek látnia kell! 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek