Elege lett a turistákból a horvátországi üdülőváros, Makarska lakóinak

Olaszországban Velence városának lakói már évek óta szenvednek a turisták tömegétől, emiatt a város vezetése már azon is morfondírozott, hogy megadóztatják a turistákat, amit még egyelőre elvetettek, de kamerával követik minden léptüket.

A magyaroknak is az egyik kedvenc üdülőhelye Makarska, ez a Nugal beach is MakarskánForrás: Shutterstock / Készítette: Maciej Czekajewski

Az Adrián is kezd hasonló helyzet kialakulni, mivel nyaranta már gyakran mozdulni sem tudnak a helyiek a sok vendégtől. Egy tengerparti kisváros, Makarska lakói mindezt megelégelték, ezért hamarosan korlátozásokat vezetnek be.

Horvátországban ugyan a turizmusból származik az ország GDP-jének közel negyede, de az évi átlag 20 millió turista próbára teszi délnyugati szomszédaink tűrőképességét, az Adria ugyanis ennél több utazót már nem nagyon bír el.

Különösen igaz ez a népszerű úti célok esetén. A mintegy 15 ezer fős dél-dalmáciai Makarska lakossága például nyaranta háromszorosára nő a vendégek miatt, ez pedig élhetetlenné teszi a települést a helyiek számára. Ezért most lakossági kezdeményezésre az önkormányzat új rendeletet fogadott el.

Az intézkedés 2024-től megtiltja, hogy a társas- és panelházakban a tulajdonosok apartmanokat és kiadó szobákat üzemeltessenek.

Erre azért volt szükség, mert a lakók szerint a vendégek gyakran nem tartják tiszteletben a lakóközösségek szabályait, hangosak és rendetlenek. Az ügy hátterében az áll, hogy a horvát városokban jellemző, hogy egyes lakók a nyári hónapokra kiadják a saját lakásukat a turistáknak, ők pedig addig elköltöznek a tengertől távolabb eső falvakba. Az új törvény ezt a jövő szezontól részben ellehetetleníti. Azonban azokban az ingatlanokban, ahol a lakóközösség minden tagja beleegyezik a vendégfogadásba, továbbra is engedélyezett lesz a szállásadás – írja  vg.hu.

A tanulság pedig az, hogy meg kell tanulni illendően viselkedni turistaként egy üdülőhelyen; éppen úgy, ahogy mi vagy bárki más is elvárná, hogy a hazájába, házába látogatók normálisan viselkedjenek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek