Interjú: Judit egy kambodzsai dzsungelben éli az álmait

Karas Judit kislánykora óta kalandvágyó volt, felnőttként pedig amikor ideje és a munkája engedte, utazott, főleg Ázsiába. A vágy, hogy egyszer ott éljen, 2016-ban valósult meg, amikor a párjával együtt Kambodzsában telepedett le. Azóta egy dzsungelszéli tengerparti házban élnek, ahol egész évben remek idő van. Videóchaten beszélgettem vele – ő nyári ruhában, én pulóverben – milyen az élet ebben a különleges országban.

Judit tradicionális viseletbe öltözött udvarhölgyek társaságábanForrás: Karas Judit

Mi döntött Kambodzsa mellett, hogy Ázsián belül végül éppen ott telepedtetek le?
Egy komplett listánk volt tele kritériumokkal, mint például, mennyire biztonságos az adott ország, legalitás szempontjából hol könnyű tartózkodni, üzletet alapítani, és nem utolsó sorban, hogy milyen szellemiségű. Itt 17 millió buddhista szemléletű és értékrenddel rendelkező ember él, és csak annyi stressz van, amit idehozunk.

Micsoda színek - Apsara táncosok a helyi történelmet jelenítik meg táncszínházban khmer újévi (2023. április) előadás során AngkorbanForrás: Karas Judit

Merre laktok ebben a Magyarországnál kétszer nagyobb országban?
Kambodzsa tengerparti déli részén Sihanoukville várostól 17 km-re lakunk egy pici, 100 lakosú halászfalu mellett. Annak ellenére, hogy a dzsungel mentén, egy élő lagúna strandon lakunk, van internetünk, meleg vizünk, ami nem mindenkinek adott áram hiányában. Nagyon szeretünk itt élni, hiszen az év 365 napján friss levegőn vagyunk, és mindenféle trópusi gyümölcs, mint az ananász, banán megterem a ház körül, az organikus zöldségeket a helyi termelőktől szerezzük be.

Sárkánygyümölcs és mindenféle egzotikus finomság megteremForrás: Simon/Pixabay

Gondolom, amióta ott éltek, már volt időtök felfedezni az országot. Melyek azok a helyek, amiket turistaként feltétlenül fel kell keresnünk, ha eljutunk Kambodzsába?
A legtöbben már hallottak, olvastak Angkorról, ami a palotáival, templomaival a legősibb civilizációk egyike és a világ legnagyobb vallási komplexuma. Kevesen tudják azonban, hogy az Univerzum középpontja is Angkorban található.

Ázsiai szerzetesek nézik Angkor a legjelentősebb templomegyüttesét - az idei khmer újévkor Guinness rekordot állítottak itt fel, mikor több mint 4 millió szivecske origamit helyeztek elForrás: anek.soowannaphoom/Shutterstock

Az egykori főváros, Oudong is látogatható most már, ami annyira nem turistalátványosság, inkább az ínyenceknek ajánlanám, mert különleges rezgésű hely, és szintén buddhista központ. Phnom Penhben, a jelenlegi fővárosban mesés a királyi palota és annak a kertje, és gyönyörű a Nemzeti Múzeum is. A borsfarmokat is ajánlják az úti kalauzokban, hiszen világhírű a kampoti bors, ami csak itt Kampot provinciában terem, itt dolgozzák fel és innen szállítják világhódító útjára a gourmet éttermekbe.

A gazdagon díszített királyi palota Phnom PenhbenForrás: Arnaud-Victor Monteux/Wikipedia

És melyek azok a helyek, amelyeket nem ajánlanak az úti könyvek, turistaként mégsem lenne szabad kihagynunk?
Kevés turista jut el az északi régiókba, pedig nagyon sok érdekes látnivaló akad arrafelé is. Vannak kávéültetvények és drágakő lelőhelyek, gumierdők, ahol lecsapolják a fák törzsét, hogy kaucsukot nyerjenek belőle. Palackorrú delfinek is úszkálnak arrafelé, amelyek azért különlegesek, mert a világon az egyetlen édesvízi delfinek és nagyon kicsi populációjuk él Kambodzsa északi régiójában.

Így csapolják meg a kaucsukfa nedvétForrás: Shutterstock/Copyright (c) 2014 PRILL/Shutterstock

A tengerben persze vannak másfajta delfinek is, nálunk, délen is. Nekünk ott van strandunk és bungalóink, amikor pedig vendégeink vannak, megmutatjuk nekik ezeket a különleges helyeket, amelyek valóban nincsenek benne az útikönyvekben. A tengerparti részt mindenképpen érdemes betervezni, hiszen a világ legszebb strandjainak választott fehérhomokos, pálmafás partok, érintetlen kis szigetek életre szóló élményt nyújthatnak, különösen a télből a nyárba időszakban. Annyira kellemesen meleg vizű itt a tenger, hogy emiatt nincsenek cápák és más veszélyes állatok.

Kambodzsa mesés, fehér homokos partjaForrás: BlueOrange Studio/Shutterstock

A Kambodzsában készült fotókon látok magas toronyházakat és egészen szegény településeket is. Hogyan élnek ott az emberek?
Valóban nagyon széles a paletta. Van 3-4 nagyváros, amelyek tényleg nagyon modernek, míg vidéken van, ahol sátrakban, fa- vagy bádogházakban vagy csupán árnyékot vető helyeken húzzák meg magukat az emberek, sőt, vannak olyan törzsek is, amelyek a mai napig barlangban laknak, ősi hiedelmek rituáléit élik. Amikor ellátogattunk hozzájuk, kiderült, hogy sok helyen még víz sincs, ezért cukornádat rágcsálnak vagy kókusztök levét szürcsölik a szomjúság enyhítésére, de azt mondják az ottani emberek, hogy boldogok, mert mégis minden van, ami szerintük az élethez kell. Az anyagiak nem függenek tehát össze azzal, hogy mennyire elégedettek.

Facölöpökön álló házak Chong Khneas úszó falubanForrás: Mary Doggett/Shutterstock

Ez a felfogás rejtőzhet a khmer emberek mosolya mögött?
Én azt tapasztalatom, hogy ők harmóniában élnek önmagukkal, a világgal, ahol az önmegvalósítás helyett a motiváció csúcsa a belső béke megteremtése. Itt ez a mosoly azt is jelenti, hogy elfogadják, tisztelik a másik embert. Senki nem rohan, mert mindenki a jelenben él. Kezdetben nekem ezt nagyon nehéz volt megértenem, mert amikor megkérdeztem valakitől, hogy holnap hány órára jön hozzám, azt válaszolta, hogy csak azt tudja, mikor indul el, azt viszont nem, mikor ér oda. Az elején ezt nehéz volt megértenem, de ma már azt mondom, ez nagyon jó, mert semmin nem aggódunk előre.

A boldogság itt tényleg nem azon múlik, ki, mennyit birtokolForrás: John Mathues/Pixabay

Milyen életfilozófiát vallanak a helyiek, és most már ti is, ami még nagyon más, mint a nyugati társadalmakban?
Az életünk része az, hogy hálásak vagyunk, és visszaadunk abból a sok jóból, amit megélünk, amit kapunk. Gyakori hétvégi program, hogy egy család például rizst visz falajánlásként egy pagodába, ami azokhoz kerül, akik nem tudják megvenni. Minden házhoz tartozik egy szellemház, és még annak is van a háza előtt, aki egy egyszerű bádogházban lakik, mert hisznek abban, hogy szerencsét hoz a ház lakóinak.

Egy szellemház Sihanoukvilleben - ilyen kis építményekbe helyezik a ház lakói az adományokat, szerencsét remélveForrás: Karas Judit

Nap mint nap abban helyezik el a felajánlásaikat, zöldséget, gyümölcsöt, illatos füstölőket. Reggelente a buddhista szerzetesek házhoz viszik az áldást és begyűjtik az adományokat, étel vagy aprópénz felajánlásokat. A kultúra része áramlásban lenni, elfogadni, ami történik, és senkinek sem jutna eszébe többet elvenni, mint amire szüksége van. A fiúgyermekek két évet bent töltenek egy pagodában, hogy megtanulják a buddhista értékeket, a természettel való együttélést, és azt is, hogyan tudnak hasznosak és hálásak lenni a közösségük számára, hogy visszaadhassanak abból a sok jóból, amit megélnek.

Boldog és hálás gyerekek, akik értékrendként azt tanulják, hogyan tudnak segíteni abban a közösségben, ahol élnekForrás: bluebird666/Pixabay

A mi anyagias világunk miatt viszont muszáj megkérdeznem, milyen árakkal számoljunk, ha odautazunk?
A repülőjegy a legdrágább tétel, ha valaki idáig eljön. Körülbelül thaiföldi árakkal lehet tervezni, de a vietnámitól kb. 10 százalékkal drágább, ugyanakkor Kambodzsa nagy városai, régiói között is igen különbözőek az árak. Itt a masszázs és a szépítkezés nem luxus, akik kunyhóban élnek, ők is igénybe veszik a szolgáltatásokat, és még a piacokon is van szépségszalon, egyszerű kivitelben. A piacokat egyébként is érdemes felkeresni, mert rengeteg különleges étel és olyan trópusi gyümölcs van, amikkel Magyarországon soha nem találkozhatunk.

Csemegepiac OudongbanForrás: Karas Judit

Ráadásul, mindenhol, a legkisebb vegyeskereskedésben, de még a riksásnál is lehet telefonos applikációval fizetni. Ebben nagyon előre járnak. A fordítóprogramokat is remekül használják, mert a khmer nyelv igen nehéz, de angolul sokan beszélnek, és franciául, kínaiul is sokan tudnak.

Milyen ételeket, italokat kóstoljunk meg feltétlenül?
Az attól függ, ki mennyire bevállalós! Itt az a mondás járja, hogy ami mozog, azt megesszük, ami nem, azzal fűszerezünk. Madárpók, gekkó, a legkülönbözőbb bogarak is tányérra kerülnek. A bevállalósaknak üzenem, hogy aki szereti a hagymás rostélyost, annak a pecsenyeszöcske is ízleni fog, mert ugyanolyan íze van. A kevésbé bevállalósaknak a loklakot ajánlom, ami erősen hasonlít a mi marhapörköltünkhöz, és itt is marha vagy sertéshúsból készül, amit illatos rizzsel, és a miénkkel szinte megegyező uborkasalátával kínálnak.

Árusok sült tarantulákat és tücsköket árulnak Skun városában, Kampong Cham tartománybanForrás: AFP/Tang Chhin Sothy

Érdemes megkóstolni különféle zöldséges rizseket és az itteni sárgatésztát, különböző ragukkal. Amit ajánlanék még, az a hal amok, ami egy kókusztejjel és csilivel készült halétel, amit banánlevélben főznek meg, és isteni íze van. A tenger gyümölcseinek szerelmesei rákokat, kagylókat kóstolhatnak, és a citromfűvel grillezett halakat is érdemes megkóstolni. Italok közül a banánbor, a maracujából készült likőr nagyon finom, és ami nagyon különleges, az a kávépálinka, mert nem mindenhol fogyasztják. Zöld kávéból lefőzik, de víztiszta a színe, és kávé íze van.

A rizsföldekről kerülnek asztalra a gőzölgő rizzsel készült ételekForrás: AFP/Tang Chhin Sothy

Itt sokféle sört készítenek és fogyasztanak a helyiek, van kókuszos ízű is, illetve a különféle gyümölcsökből készült sörök is népszerűek. A mozgó árusok frissen préselik a cukornádlevet, ami páratlan a szomjúság oltására, vagy ajánlom még a kókuszzselés kókuszlevet és persze a frissen préselt trópusi gyümölcsöket is.

Megszokott pillanatkép Kambodzsából: motoron közlekedő helyiek - egy egész család felfér a robogóraForrás: Anita képe/Pixabay
Judit praktikus tanácsai, amiket érdemes megfogadni
♥ A legjobb időszak egy odautazáshoz: november és április között van a főszezon, augusztus és szeptember hónapokban van a monszun időszak, április a legmelegebb és fülledt hónap, májusban előfordulhatnak viharok. Szánj rá elég időt, ha ilyen messzire jössz! 2-3 hét vagy amennyire csak tudsz, hogy relaxálj és éld meg a Csodakirályság szellemiségét. A 10 nap alatti utazást nem tudom jó szívvel ajánlani, persze aki Dél-Kelet Ázsia térségben utazgat vagy tölt hosszabb időt, számára egy 3-5 napos Angkor túra is hatalmas élmény és Siem Riepbe számtalan járat elérhető.

♥ Egészségügy: mielőtt ideutaztatok, érdemes az Oltóközpont tanácsait megfogadni. Két-három oltást szoktak javasolni, mint pl. a tífusz ellenit - ezeket érdemes felvenni. Egyébként az egészségügy itt nagyon jól szervezett, felkészült különösen a nemzetközi rendelőkben és intézményekben.

♥ Pénzügyek: működnek itt is a bankkártyák, az egyik jó tanács, hogy a számlavezető bankban érdemes kérni, hogy állítsák be a geo kontrol szolgáltatást, amikor Ázsiában szeretnéd használni a bankkártyádat. Az amerikai dollár mindenhol elfogadott fizetőeszköz a kambodzsai riel mellett, ám csak az új címletek vannak forgalomban, a régieket nem fogadják el. Fontos, hogy a 3D kékbiztonsági szalagos 100 dolláros és az új címletű 50, 20 és 10 dollárosok azok, amelyek itt érvényesek.

♥ Vásárlás: nem kell bőröndnyi ruhát hozni, itt tényleg mindig nyár van, így a lehető legkevesebb cuccal érdemes jönni, pulóverre csak a repülőjáraton lesz szükséged és majd itt megveszed kedvező árakon, ami tetszik, és amire szükséged lehet. 2 USA dollártól vannak rövidnadrágok, 3 dollártól már kaphatók pólók, 5 dollártól nyári ruhákat is lehet vásárolni.

♥ Közlekedés: amint újra indulnak a repülőjáratok, akkor az úgynevezett multicity-jeggyel három várost Phnom Penh-t, Sihanoukville-t, Siem Reap-Angkort is el lehet érni 30-40 perc repüléssel egyik városból a másikba, kedvező, kb. 100-120 dolláros áron. Ha nem járnak ezek a járatok, akkor taxival érdemes közlekedni, hiszen autópályán nagyon jó, kényelmes terepjárókban szállítják az utasokat. Csak viszonyításképpen: a Phnom Penh főváros és a tengerparti rész közötti kb. 200 km-es útra ketten-hárman ülünk be, akkor fejenként 20-30 dollártól háztól házig lehet utazni. Az iránytaxikban fix árak vannak, ezt ajánlom Phnom Penh és Siem Riep Angkor közötti útszakaszra is. Létezik a hotelbusz, amiben fekhelyek vannak, ez kifejezetten olcsó, hisz 25-30 dollárért lehet egy éjszaka alatt eljutni Siem Riep és Sihanoukville közötti 11-12 órás útvonalon, vagy akár már 18 dollártól a hagyományos buszjeggyel. A buszjáratokon kifejezetten alacsony hőmérsékletre van állítva a légkondi, ezért pulcsi vagy takaró legyen a kézi csomagodban!

♥ Kíséret: érdemes helyi kíséretet kérni – akár magyar nyelvűt is, mert többet ad, mint amibe kerül. Ezért akár már a tervezésnél is érdemes erre gondolni, és helyi magyar nyelvű idegenvezetőkhöz, kiránduló csoportokhoz csatlakozni

♥ Öltözködés: a pagodákban, a királyi palotákban és más szent helyeken vállat takaró felsőkben, a palotában egészen nyakig és könyékig érő ruha, és legalább térdig érő ruhadarab legyen rajtatok, hogy bemehessetek. Itt szinte mindenki papucsot hord, a férfiak is, de ha valaki bemegy masszázs stúdióba, boltba, különösen vidéken, illik levennie a papucsot, és mezítláb besétálni. Látni fogod, ahol a bejáratnál sorakoznak a szandálok, flip-flopok, ezért kérlek, ott hagyd te is a tiédet!

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek