Az 5 legvadabb folyó Európában, ahol raftingolni lehet

Adrenalinfüggő vagy és egy kis izgalomra vágysz? Szeretnél egy felejthetetlen élményt megosztani a családdal és a barátaiddal? Akkor fel a mentőmellényt és a sisakot, ragadj lapátot és készüljetek, mert tavasszal a legalkalmasabb nekivágni egy felejthetetlen rafting túrának. Mutatjuk Európa legszebb és legalkamasabb vad vizeit és rafting célpontjait. 

Verdon-kanyon, Franciaország

A Verdon folyó Délkelet-Franciaországban a 700 méter mélységével az egyik legnagyobb kanyon Európában. Ez az egyik legismertebb rafting hely Franciaországban, 45 km-es evezési szakasszal a Castellane és a Sainte Croix-tó között. 

Vadvízi evezés a Verdon-kanyonbanForrás: Shutterstock/Anchorfr

Ez a terület rafting útvonalak széles választékával büszkélkedhet, és a vídvizi evezés a legjobb módja a a kanyon felfedezésére. A rafting útvonalon különböző szakaszok találhatók, vízesésekkel, szlalomokkal és sziklákkal. Ez a terület számos más nagyszerű szabadtéri sportról is ismert, beleértve a kajakozást, a túrázást, a via ferratát és a sziklamászást. Egy 2,5 órás raftingtúra a kanyonban egy főre 60 euróba kerül.

Cetina folyó, Omis, Horvátország

A horvátországi Splittől néhány kilométerre található Cetina folyó Omis városánál torkollik az Adriai-tengerbe, ahol egy 10 km-es raftingtúra átlagosan 3 órán át tart. A lélegzetelállító folyó változatos megállóhelyeket kínál egy gyors fürdéshez, sziklákról való csúszdázáshoz és egy frissítő zuhanyozáshoz a vízesések alatt.

Vigyázz, ez meredek lesz!Forrás: Shutterstock/Goran_Safarek

A túra során lehetőség van egy vízesésen áthaladó, friss forrásvízű barlang felfedezésére is. A kalandos út végén egy 5 km-es, izgalmas zuhatagon kell leevezni, mielőtt a Tisne Stine-kanyonba érnénk. Omis egy lenyűgöző természeti szépségű terület, ahol az evezés mellett, szörfözni és hydrospeedelni (hullámlovaglás egy deszkán hasalva) is lehet. A raftingtúrák a Cetina folyón 35-45 eurótól kezdődnek. 

Inn és Ache folyó, Ausztria

Ausztria tiroli régiója a rafting epicentrumának tekinthető Európában. Az Inn és az Ache folyók az osztrák Alpokban olvadó hóból táplálkoznak. A tavasz beköszöntével az olvadás megemeli a folyók szintjét, és tökéletes helyszínné varázsolja a vadvízi sportokhoz.

Európában ez az egyik legnépszerűbb rafting paradicsomForrás: Shutterstock/Werner Spremberg

A víz hőmérséklete ilyenkor még kissé hideg, ám a hatalmas tömegeket vonzó helyszín igazán akciódús és meglehetősen gyors vadvízi evezést kínál a Landeck-szurdokon, valamint egy szórakoztató hullámlovaglást az Imst-szurdokon. Ez az a hely Európában, ahol a profik összemérhetik képességeiket egy izgalmas verseny során, de a kezdő evezősök is jobban elmerülhetnek a raftingozás rejtelmes világában. Egy osztrák raftingtúra 60 euró körül mozog.

Soca folyó, Szlovénia

Tavaly nekünk is volt szerencsénk részt venni egy felejthetetlen rafting túrán a szlovéniai Soca folyón. A reggeli 3 órás rafting túra 48 euró volt, ahol egy szakavatott magyar túravezetővel lovagoltuk meg a hullámokat. 

A szikáról való csúszás nagyon izgalmas volt!Forrás: HungaroRaft

A vadvízi evezésen kipróbáltuk, hogy hogyan tudunk lecsúszni egy 5 méter magas szikláról, és egy esetleges borulás után hogyan tudunk újra visszaülni a raftba. Az örök élet forrásánál annyira tiszta volt a víz, hogy még ihattunk is belőle, a bátrabbak pedig megmártózhattak a mindössze 12 celsius fokos folyó vízében. Bár elsőre nem tűnik vadnak a folyó, azért voltak meredekebb és gyorsabb szakaszok, amelyek még jobban emelték az adrenalinszintünket. 

Adige folyó, Olaszország

Az Adige folyó Olaszország második leghosszabb folyója, a maga 410 km hosszúságával, amely számos hihetetlen szakaszt kínál a rafting szerelmeseinek. Az izgalmakban és természeti szépségekben gazdag túra a Garda-tó mellett halad, a Valdadige borvidék lenyűgöző táján. A zavaros vizeken a Chiusa di Ceraino-szurdok felé haladva egy 13 km-es lejtőn evezhetünk le a völgybe, de a Peri nevű zuhatag is izgalmas kalandokat rejt. 

A raftingolás az Adige folyón meseszép tájakon haladForrás: Shutterstock/Luca Ponti

Itt 3 és 5 órás túrák közül lehet választani, melyek a Lagarina-völgyön át haladnak, és az egész család számára kellemes kikapcsolódást nyújtanak. Messziről a gyönyörű Baldo hegyet és az 1625-ben épült Madonna della Corona szentélyt is megcsodálhatjuk. A felnőtt rafting jegyek az Adige folyón 55 eurótól kezdődnek.

(Forrás: manawa.com, oars.com)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek