Az Alföld közepén készülhet el Magyarország első raftingpályája

2014-ben adták át a Kiskörei Hallépcsőt, Európa legnagyobb ökológiai halfolyosóját. Mióta a létesítmény elkészült, sokaknak mozgatta meg fantáziáját az 1.300 méter hosszú, 27 kis vízlépcsővel, zuhogóval rendelkező "hegyi patak". A tervek szerint nem a hallépcsőn, hanem egy külön erre a célra épült pályán készülhet el jövőre Magyarország első raftingpályája.

A vadvízi evezés során 4-12 fő gumicsónakban ülve zuhatagos folyón evez végig - illusztrációForrás: Robj2/Pixabay

A kiskörei raftingpálya terve először 2017-ben merült fel, 2020 nyarán pedig kormányhatározat született, amely alapján 224 millió forint központi forrásból idén elindult az előkészítés, 2022-től pedig elkezdődhet a kivitelezés. 

A pályák a tervek szerint a Kiskörei Hallépcső és a Kiskörei Vízerőmű között épülnek meg.

Két pályát is létesítenek ugyanis, egyet az aktív kikapcsolódásra vágyó turistáknak és amatőr sportolóknak, a másikat a nemzetközi versenyekre készülő sportolóknak. A pályák mellett klubház is épül szociális helyiségekkel és öltözőkkel.

Szlalombemutató a Tisza-tavi Hallépcsőnél

A 2021-es Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivál keretében rendezik meg a Tour de Opera kerékpáros tókerülő túrát, amelynek egyik megállóhelye a Kiskörei Hallépcső lesz. A megállóponton az MKKSZ válogatott versenyzői szlalombemutatót tartanak, amellyel a Tisza-tavi programok változatossága mellett a kajak-kenu sportág eddig még kevéssé ismert szakágára, a szlalomra szeretnék felhívni a figyelmet.

A szlalomkajak egyre népszerűbb szakág, a 2000-es sydney-i játékok óta szerepel az olimpiai programban. Magyarországon jelenleg nincs olyan pálya, ahol a versenyzők edzeni tudnának, ezért főleg a szomszédos országokban, illetve Nyugat-Európában végzik a felkészülést. Éppen ez az egyik fő oka annak, hogy a magyar csapat eredményessége szlalomkajakban messze elmarad az évtizedek óta rendkívül sikeres gyorsasági szakágétól – írja az aktivmagyarorszag.hu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek