Hamarosan már nem Sydney lesz Ausztrália legnagyobb városa

Az ausztrál szövetségi kormány a 2022-es népességi kimutatása alapján azt jósolta, hogy Melbourne az előrejelzések szerint alig 10 év múlva, azaz 2031-32-ben megelőzi Sydney-t és Ausztrália legnagyobb városává válik. Csakhogy egy technikai oknak köszönhetően ez már szinte be is következett.

Melbourne lakóinak száma egyre duzzad - illusztrációForrás: Pixabay.com / walesjacqueline

A Victoria állam fővárosának számító Melbourne határait ugyanis átrajzolják: a Melton nevű települést is hozzácsapják, így Sydney-t megelőzve Ausztrália legnagyobb városa lehet a lakosság száma szerint.

Az újonnan átrajzolt Melbourne-nek így összesen körülbelül 5,8 millió lakosa lesz, majdnem 19 ezerrel több, mint Sydney-nek.

„Ez azért van, mert többen költöztek el Sydneyből Ausztrália más részeire, mint ahányan az ellenkező irányba. Míg Melbourne esetében néhány év alatt többen költöztek Melbourne-be, mint ahányan elmentek" – magyarázta Nick Parr, a Macquarie Egyetem demográfiai professzora.

„Melbourne rendkívül vonzó hellyé vált az Ausztráliába irányuló tengerentúli migráció újabb hullámai között is, különösen az Indiában születettek körében. A növekvő közösségi hálózatok a későbbi újonnan érkezőket Indiából Melbourne környékére vonzzák" – magyarázta. A professzor szerint Ausztrália szereti a versengést, Sydney és Melbourne folyamatosan versenyben áll egymással – írja a CNN.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek