Melbourne mobilapp-ja az őslakosokról tanít

2018 februárjában debütált a Melbourne Dreaming (azaz: Álmodó Melbourne) elnevezésű alkalmazás, melynek segítségével az érdeklődők, helyiek és turisták egyaránt, többet tudhatnak meg Melbourne őslakosainak múltjáról és izgalmas kultúrájáról is. 

Az AIATSIS (az őslakos kultúra megőrzéséért felelős ausztrál intézet) megbízásából készült alkalmazás olyan helyeket mutat be a városban, melyek az őslakos kultúra szempontjából fontosak voltak a múltban, vagy most játszanak jelentős szerepet – írja a Lonely Planet News. Az alkalmazás segítségével saját magunkat "idegenvezethetjük" a városban olyan helyekre, mint a Port Philip Bay, a Chapel Street, illetve a Richmond városrész Burnley Ngargee fájához, ahol az őslakosok szent rituálékat szoktak végezni, vagy csak egyszerűen közösségi életet élnek.

Őslakos-graffiti Melbourne-benForrás: Flickr.com

Az alkalmazás két filter is van: hely vagy téma szerint szűrhet a felhasználó. A kiválasztott helyszínről hanganyagot hallgathat meg, de az app el is navigálja a helyszínre. A tervezők szerint ez az alkalmazás azoknak is nagyszerű, akik egész életükben itt éltek. Az őslakos kultúra ugyanis mindenütt jelen van, csak tudni kell, merre nézzen az ember.

Az alkalmazáshoz, melyet Androidos és iOS rendszerű készülékekre is lehet tölteni, egy azonos című könyv is tartozik, mely kiegészítő információkkal szolgál a kultúráról.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek