Dél-Koreát is elnyelte a Kínából érkező, tomboló homokvihar

Hétfőn érkezett a Góbi-sivatagból az a homokvihar, amely végigsöpört Pekingen és Észak-Kína más térségeiben, mintegy 409 millió embert életét zavarva meg. Mostanra pedig már Dél-Koreát is elérte. 

A pekingi légszennyezettségi index hétfőn 1300-ra, a négyszintű skála felső határa fölé emelkedett, így a pekingi meteorológiai hivatal sárga figyelmeztetést adott ki a mindennapi életet befolyásoló homokvihar és szél miatt, emellett emlékeztette a lakosságot a szükséges óvintézkedések megtételére is. Kedd reggel a pekingi légszennyezettségi érték 900 körül volt.

Peking és több észak-kínai tartomány levegőjének minősége a por és homok miatt ismét a veszélyes tartományba kerültForrás: Imaginechina via AFP/Cui Nan

A nagyrészt Dél-Mongólia felől érkező homokvihar idén nyolcadik alkalommal sújtotta a kínai fővárost, de emellett más északi régiókat is elért, köztük Belső-Mongóliát, Hejlungcsiangot és Hszincsiangot is – közölte a kínai erdészeti tárca.

Dél-Korea területének nagy részét is beborította a homokvihar, olyannyira, hogy a meteorológiai szolgálat mérései szerint az év legrosszabb légszennyezettségi mutatóit eredményezte az országban.

így festett Szöul, ahol alig kivehetőek az épületekForrás: AFP/Anthony Wallace

A mindennapi életet befolyásoló jelenség miatt az ország egész területére a legmagasabb szintű riasztást adták ki a hatóságok. Továbbá azt tanácsolták az időseknek, a gyerekeknek és a légzőszervi betegségben szenvedőknek, hogy maradjanak otthon, és zárják be az ablakokat, de ha mégis kimennének a szabadba, akkor viseljenek maszkot. A dél-korai oktatási hivatal a szabadtéri órák szüneteltetését is elrendelte általános és középiskolákban, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek